Robbanás

Fábik Tibor

Miután Dárdai Pál tíz napja a klub legendájaként harmadszor is a Hertha labdarúgócsapatának vezetőedzője lett, a Bild exkluzív információként tálalta, hogy a Bundesliga szezonjából hátralevő hat mérkőzésért (illetve, ha osztályozót játszanak, akkor nyolcért) 500 ezer eurós bért kap. Amennyiben sikerül bent tartania a csapatot az élvonalban, akkor további „hat számjegyű” prémium üti a markát, de összességében egymillió eurónál többet nem tesz zsebre. Mi tagadás, ez is szép summa, de a berlinieknek megérné, mert ki tudja, a második vonalból mikor tudnának visszakapaszkodni az első osztályba. 

Dárdait persze azért a feladat miatt nem irigyelhetjük. Az pedig, hogy visszatérése után – 2015 és 2019, majd 2020 és 2021 között már irányította a Herthát – az első meccsen a csapata úgy kapott ki hazai pályán telt ház, 75 ezer néző előtt 4–2-re a Werder Brementől, hogy a vendégek már 4–0-ra vezettek, máris megsínylette az idegrendszerét. Ezt már a meccsen is láthattuk, 

a másnapi edzésről pedig elzavarta a horvát válogatott Ivan Sunjicot, mert nem figyelt rá, s nyomdafestéket nem tűrő szavakkal is illette, miután a játékos távozása közben az edzők irányába köpött a földre. 

Mindezt kamerák is rögzítették, amit persze a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya is láthatott, ám nem tudta megőrizni az önuralmát. 

Cristiano Ronaldo ezt már meg sem kísérli. Emlékezhetünk, hogy a 2016-os Eb-n a magyar–portugál meccsen hogyan toporzékolt a pályán a harmadik gólunk után, 3–2-nél, de 38 évesen sem állt le a hisztivel. A szaúdi bajnokságban a múlt hónapban csapata, az al-Nasszr idegenbeli veresége után dühében szétrúgta a pálya szélén heverő vizes palackokat. Egy hete, amikor vendégként megint kikaptak, már a meccsen is elborult az agya, egy párharcban az ellenfél egyik játékosát fojtogatva vitte le a földre (!), amit megúszott sárga lappal. A lefújás után pedig, amikor a hazai szurkolók Lionel Messit éltetve froclizták, a nemi szervét markolászva „válaszolt” nekik. Hétfőn megint kikapott az al-Nasszr, a Király-kupa elődöntőjében hazai pályán 1–0-ra, már félidőben ennyi volt az állás, és láthattuk, Ronaldo úgy baktat a szünetre, hogy majdnem felrobban a dühtől. A hajrában a keresztlécet találta el – a két karját teátrális mozdulatokkal emelte az ég felé, mint aki ellen összeesküdött a világ –, ami tovább ronthatott a mentális állapotán. 

A Hertha vasárnap a Bayern München vendége lesz, és nyilván most már azt is mindenki figyeli, Dárdai Pálnál lesz-e újabb robbanáspont.