Sport

2009.10.25. 20:41

Szabó László világbajnok

Világbajnoki címet szerzett az ausztriai Villachban Szabó László, a békéscsabai Lakótelepi SE kick-boxosa.

BEOL

Az ausztriai Villachban a profi gálákat idéző külsőségekkel kezdődött délutáni Gála keretében a döntők második része. A három délutáni magyar döntős közül először Szabó László lépett tatamira. A Békéscsabai Lakótelepi SE 19 éves válogatott versenyzője,  - aki ebben az évben váltott súlycsoportot és 74 kg-ban indult,  - a döntőben az osztrákok egyik büszkeségével, a tavaly Európa-bajnoki ezüstérmes Bertalan Leventével csapott össze.

A két versenyző már tavasszal, az Austria Classic nemzetközi versenyen találkozott egymással, és akkor a nyolc között az osztrák győzött. Kemény mérkőzést hozott a döntő. Először Bertalan vezetett, szemmel láthatólag készültek arra, hogy Szabó erősségét, a kiváló rúgótechnikát semlegesítsék. A második menettől új taktikát fundált ki a Zrínyi Miklós szövetségi kapitány vezette szakmai team. Szabó letámadta az ellenfelet, fejre-gyomorra sorozva, s lábbal kijőve a kombinációkból. Aztán az utolsó menetben átvette a vezetést, és a végén szoros, 2:1 arányú pontozással megnyerte a mérkőzést, s ezzel a világbajnoki címet.

Szabó László így látta a mérkőzést: azt éreztem az első menetben, hogy meg lehet ezt csinálni, de váltani kell, mert amit kitaláltunk taktikát, egyszerűen nem jött be!Úgy terveztük, hogy lábelőkészítés, rúgások után jön a kéz, s helyette kézzel támadtam és lábbal. A második menetben éreztem, hogy lehet valami, és az utolsó menet utolsó percében fordult meg a mérkőzés és sikerült nyernem. Nagyon nehéz volt.

Úgy jöttem ki, hogy látatlanban egy bronzérem és elégedett vagyok. Nehéz volt a felkészülésem, Szegedre kerültem szeptembertől, a technikai részét az edzőtáborban tudtam csak gyakorolni. De sikerült.

 Zrínyi Miklós szövetségi kapitány így értékelte a döntőt: Laci szenzációs volt, le a kalappal előtte! Nagyon ügyes, ösztönösen küzdő egyéniség. Iszonyatosan fegyelmezetten hajtotta végre azt, amit kértünk tőle. Ha azt kértük üssön, akkor ütött, ha azt kértük rúgjon, akkor rúgott, ha azt kértük, hogy nyerje meg a világbajnokságot, hát megnyerte!Nagyon jó és kemény mérkőzés volt, az osztrák kemény és technikás stílusú, magasabb Lacinál. De azt mondtuk neki: ha a Zsukovot megverted,aki a királyt letaszítja a trónról,annak  ez már nem lehet akadály.

Gregor László edző: Szabó Lacit érmes helyre vártam, a világbajnoki cím messze több annál. Azt hiszem, a Szergej Zsukov elleni győzelem volt itt a döntő, mert mentálisan óriásit jelentett. Annak is örülök, hogy a lábsérülések nem befolyásolták alapvetően teljesítményét. Laci Szegeden tanul szeptembertől a Rendészeti Szakközépiskolában, onnan jár majd ki Szegedre hét közben edzeni. Felkészülését koordinálni kell majd, de szerintem megoldható. Most még örüljünk, aztán tovább kell lépnünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!