Sport

2008.11.30. 09:15

Kick-box: a 18 éves csabai Szabó László Európa-bajnok

A portugáliai Guimaraes-ben, a kick-box Eb-n szombaton délután megkezdődtek a döntők. A békéscsabai Szabó László Európa-bajnok lett.

BEOL

Light-contact kategóriában nyolc döntőt bonyolítottak le, s mindjárt elsöként egy békéscsabai versenyzö lépett a tatamira. 57 kg-ban Kondacs György küzdött meg azzal az orosz Maxim Aisin-nal, aki 2002 óta gyakorlatilag minden döntőn összecsapott a kick-box sport legeredményesebb versenyzőjével, Debreczeni Dezsővel. A békéscsabai bajnok most Zrínyi Miklós mesteredző mellett adta a tanácsokat, ami igen csak zavarta az orosz versenyzőt.

Pörgős, de kulturált küzdelem alakult ki: zömében a rutinosabb orosz irányított,  vezetett pár ponttal, szerzett előnyt az első menetben. A második menetben jelentkezett Kondacs Györgynél a holtpont, s ezt az orosz igyekezett kihasználni. Sajnos, a magyar versenyző lába nem úgy "szállt", ahogyan kellett volna. A harmadik menetben az orosz tartani igyekezte előnyét. Így, bár két pontozónál is megközelítette két pontra az oroszt Kondacs, az Európa-bajnoki címet Maxim Aisin nyerte. Kondacs György első felnött Európa-bajnokságán mindjárt ezüstéremmel nyitott.

A cikk a hirdetés után folytatódik.

 

A harmadik Eb-döntőnek ismét magyar, ismét békéscsabai résztvevője volt: a még csak 18 éves, tehát utolsó éves junior Szabó László, aki már az előző mérközései alatt is begyűjtött egy nagy skalpot, hiszen legyőzte az idei junior világbajnokot, a horvát Andrej Gudac-ot.

Az ellenfél a felnőtt világ- és Európa-bajnoki cím védője, az agresszív küzdőmodorú, full-contact-ban is eredményes lengyel Przemislav Ziemnicki volt, aki ebben a döntőben abszolút esélyesnek számított. Szabó Lászlót nem kell az eröszakos harcmodortól  félteni, hiszen a tavalyi világbajnoki elődöntőn , Belgrádban is durváskodásért léptették le orosz ellenfelével együtt.

Nagy iramban kezdődött a mérközés, a lengyel gyüjtötte be az első pontokat, de Szabó hamar válaszolt rá. Kőkemény "ütközet" alakult ki a szombati Eb-döntő legkeményebb és legizgalmasabb light-contact mérkőzése. Szabó inkább lábbal ment előre, de egyre többet használta a kezét is, hallgatva Zrínyi Miklós edző tanácsaira. Egyre jobban elfajult a csata: először a lengyel torkon vágta Szabó Lászlót, aki fulladozva terült el a földön, s csak orvosi ápolással tudta folytatni a döntőt. Majd Ziemnicki hátba rúgta teljes erővel, s megint jöhetett az orvos. Szabó válasza nem sokáig késett: kisorozta ütésekkel a lengyelt, aki kirepült a küzdőtérről, ráesve a magyar szakvezetésre, s felborítva egy vödör vizet. 

A következö összecsapás után a lengyel versenyző lába megsérült, s ismét orvosi ápolás következett. A harmadik menetben Szabó fejbe rúgta a lengyelt, és átvette a vezetést. A kétségbeesetten egyenlíteni akaró ellenfelet rendre "keresztbe verte", s növelte a pontkülönbséget. A legvégén a csattanót egy fordulásos fejrúgás jelentette, ami miatt a rárontó ellenfélnek felszakadt a szemöldöke. Ez egyben azt is jelentette, hogy megszületett a Európa-bajnokság talán legnagyobb meglepetése: a 18 éves békéscsabai Szabó László Európa-bajnok lett.

A Békéscsabai Lakótelepi SE versenyzői tehát messze a várakozáson felül szerepeltek: egy arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet szereztek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!