Hirdetés

2024.01.24. 11:15

Mi alapján válasszunk függönykarnist?

A függönykarnis nem csak funkcióját tekintve elengedhetetlen lakásunkba, hanem bizony dekorációs jellege is kiemelten fontos a stílusos összhatás érdekében. A választás nem lesz nagy kihívás, amennyiben észben tartod a legfontosabb szempontokat: az elhelyezést, a típust és az anyagot.

Fotó: Natalia - stock.adobe.com

Mennyezeten vagy oldalfalon helyezzük el?

Érthető okokból a függönykarnisok elhelyezése kiemelten fontos a választás során. Hiszen eltérő megoldást kell majd választanunk attól függően, hogy mennyezeten vagy oldalfalon szeretnénk elhelyezni. Ebben elsődlegesen az ablak kialakítása lesz majd segítségünkre, azonban sok esetben mindkét opció megoldható – ebben az esetben egyedi döntés kérdése. A mennyezeten elhelyezett függönykarnisok előnye, hogy dekor előlappal nagyszerűen elrejthetjük, ezáltal még szebb lesz az összhatás. Ebből azonban az is adódik, hogy az oldalfali kialakítással szemben a mennyezeti függönykarnis könnyen elrejthető – ha tehát ez a célunk, semmiképp ne válasszunk oldalfali elhelyezésű karnist. Oldalfalon elhelyezett karnis ezzel szemben nagyszerű ötlet lehet, amennyiben díszes, látványos darabot választunk. Ez ugyanis lényegében extra dekorációként is megállja majd a helyét.

Mikor válasszunk szimpla és mikor dupla karnist?

Az elhelyezés mellett a másik fontos kérdés, hogy szimpla vagy dupla karnist szeretnénk választani. Ebben az esetben még egyszerűbb a döntés, hiszen mindösszesen attól függ a választás, hogy egy vagy két függönyt szeretnénk használni. Ugyanis sokan választanak egy fényáteresztő és egy sötétítő függönyt is, amely érthető módon dupla karnist igényel majd. Ezt tehát fontos átgondolni a választást megelőzően. Mivel a fényáteresztő függönyök a korlátozzák a belátást kintről, valamint nagyszerűen funkcionálnak dekorációként, sokan választják a dupla karnisos megoldást.

Amennyiben azonban ablakod például saját hátsó kertedre néz, dönthetsz úgy, hogy csak egy sötétítő függönyt helyezel fel. Ebben az esetben az egysoros karnis tökéletesen elegendő lesz.

Különböző anyagok és előnyeik

Végezetül a különböző anyagok közül kell majd választanunk. Itt a leggyakoribb lehetőség a fa, a fém és a műanyag karnis. Ezek közül elsődlegesen a szoba stílusa alapján tudunk majd választani. Nagyszerű példa lehet egy minimalista, neutrális színeket használó szoba, hiszen ebben az esetben egy fa függönykarnis semmiképpen sem jó megoldás, egy fém darab sokkal jobban illik majd a szobához. A stílus mellett még egy szempontot kell átgondolnunk, ez pedig a karnis erőssége és tartóssága. Hiszen egy masszív fém darab még a viszonylag nehéz függönyöket, drapériákat is biztonságosan tartja majd.

Egy tradicionálisabb, vagy akár vintage – rusztikus stílusban berendezett szobába ezzel szemben mindenképpen egy fa karnis lesz a jó választás, hiszen egy fém darab nem eredményezné a várt összhatást.

A választás a fenti szempontok figyelembevételével a választás nem lesz különösebben nehéz. A széles kínálatot böngészve a Pompeza.hu oldalán garantáltan sikerrel jársz majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában