Hirdetés

2023.10.26. 09:07

Átadták a megújult szennyvíztelepet

Megtartották a KEHOP-2.2.2-15-2019-00143 azonosítószámú, „Mezőberény szennyvíztisztító telep fejlesztése” című projekt ünnepélyes projektátadó rendezvényét a közelmúltban. Az 1,974 milliárd forintos, vissza nem térítendő európai uniós támogatásból elkészült beruházást dr. Lázár János építési és közlekedési miniszter, Dankó Béla országgyűlési képviselő és Siklósi István polgármester adta át.

PR cikk

Siklósi István, Lázár János és Dankó Béla mutatták be a fejlesztést

Fotó: Bencsik Ádám

Mint az ünnepélyes projektzáró rendezvényen elhangzott, a mezőberényi szennyvíztisztító telep fejlesztése a helyi önkormányzat, valamint az Építési és Közlekedési Minisztérium konzorciumával valósult meg.

Siklósi István, Mezőberény polgármestere köszöntőjében elmondta, 2014-től mintegy 6 milliárd forintos fejlesztési forrást nyert el a helyi önkormányzat, és emellett a vállalkozásokhoz is jelentős támogatások érkeztek. Az összeg nagyságrendjének érzékeltetésére kiemelte, a szennyvíztisztító telep felújításának költségei nélkül ekkora összeg, mintegy 6,5 milliárd lenne a város idei költségvetése.

A fejlesztés környezetvédelmi jelentőségéről elmondta, a szennyvíztisztító telep a beruházásnak köszönhetően olyan minőségű vizet bocsát ki, amely akár azonnali öntözésre is használható. Emellett, különösen a város alacsonyabban fekvő részei szempontjából, az üzembiztonságot is erősíti a rekonstrukció, a szennyvíz leeresztésével már ott sem lesznek problémák. Ezt a biztonságot a 12,5 ezer lakos-egyenértékű telep biztosítja. A fejlesztés célja egy korszerű, a legmodernebb technológiával ellátott szennyvíztisztító telep kiépítése volt, a meglévő csatornahálózat legelavultabb részeinek felújításával. A városban 20 évvel ezelőtt valósult meg a szennyvíztisztító telep fejlesztése. Az elmúlt két évtizedben ugyanakkor megnőtt a létesítmény terhelése, miközben az összegyűjtött és a tisztítótelepre továbbított szennyvíz szennyezőanyag-tartalma már meghaladta a telep biológiai tisztítókapacitását.

Dankó Béla országgyűlési képviselő beszédében hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy a kisebb településeken, kisebb városokban, vidéken is hasonló, vagy ugyanolyan szolgáltatási színvonal legyen elérhető, mint a nagyvárosokban élők számára. A térség települései, településvezetői, önkormányzatai jól gondolkodva, sok olyan fejlesztést hajtanak végre, ami ezt a célt szolgálja – tette hozzá. – Ebbe a körbe beletartozik a megfelelő környezet biztosítása vállalkozások számára, akár ipari területek kialakításával, akár infrastrukturális fejlesztésekkel. Az oktatás, az egészségügy, illetve az ivóvízzel kapcsolatos szolgáltatások, a korszerű szennyvízelvezetés is ebbe a sorba tartozik. Dankó Béla kitért arra, hogy több, szennyvízelvezetéssel kapcsolatos beruházás is érinti a térséget.

Dr. Lázár János elmondta, a térségben Dévaványán, Békésszentandráson és Mezőberényben zártak le szennyvízelvezetéssel kapcsolatos beruházásokat.

– Magyarország fontos célkitűzése, hogy az életminőség alapvető feltételeit garantálja. Így minden háztartásba jusson el az egészséges, vezetékes, jó minőségű ivóvíz, és valósuljon meg az elhasznált víz kulturált felhasználása – fogalmazott. A szaktárca vezetője kiemelte, hazánk a rendszerváltás után most jutott el odáig, hogy a 2000 főnél nagyobb településeken elérhető a zárt ivóvízhálózat és a zárt szennyvízhálózat, valamint a szennyvíz 21. századi kezelése. Kiemelte, Békés a vizek vármegyéje, és a tisztított berényi szennyvíz is a közeli Körösbe kerül majd. Nagyon fontosnak nevezte, hogy a biológiailag tisztított szennyvíz öntözésre is használható.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában