Hirdetés

2022.04.12. 07:00

Gyökereket, szárnyakat adnak

Magas színvonalú oktatás, egyéni képességfejlesztés és tehetséggondozás, digitális eszközök tárháza, számos közösségi program várja a vésztői Szabó Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolába érkező diákokat. Az intézményben vallják – Goethét idézve –, hogy a legtöbb, amit a gyerekeknek adhatnak: gyökerek és szárnyak.

A művészeti oktatás negyvenéves múltra tekint vissza

A vésztői Szabó Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában minden gyermek és szülő megtalálja a számára fontos egyéni értékeket. 

 

Sikeres óvodaiskola program 

Már az iskolába lépés előtt jelen vannak a gyerekek életében, hiszen önálló intézményi innovációként kidolgozták és több mint tíz éve bevezették az óvodával közösen az óvodaiskola programot, amelyben az óvodai nagycsoporttól felmenő rendszerben együtt dolgozik az óvodapedagógus és a tanító. Így kiküszöbölik az óvoda és iskola közötti átmenet nehézségét, többnyire változatlan lesz a gyermekcsoport, és ugyanaz a két-három pedagógus foglalkozik a gyermekekkel. Fokozatosan vezetik át a diákokat az óvoda játékközpontú tevékenységeiből az iskolai tanulás szervezeti kereteibe, rendszerébe és szokásrendjébe. 

 

Tehetséggondozás és felzárkóztatás 

Az intézmény nevelési programjának lényeges eleme az egyéni képességfejlesztés: a tehetséggondozás és a felzárkóztatás, a kompetenciaalapú oktatás. Kiemelt hangsúlyt fektetnek arra, hogy közvetlen megtapasztalás útján, tevékenyen, személyes élményeken keresztül szerezzenek ismeretet a gyerekek – az így elsajátítottak bizonyítottan maradandóbbak. A munkát újszerű módszerekkel, projekthetekkel teszik hatékonyabbá. 

Az intézményben a nevelés és az oktatás szoros egységet alkot. A cél az, hogy nyitott, kreatív tanulókat neveljenek, akik tisztelik a hagyományokat, megfelelő önismerettel és közösségi normákkal rendelkeznek, felelősséget éreznek önmagukért és környezetükért, és biztos tudással rendelkeznek életük megfelelő alakításához. Olyan tanulási programokat, tanulásszervezési eljárásokat alkalmaznak, amelyek élményszerű helyzeteket teremtenek, életszerű tartalmakat hordoznak, így a gyerekek tapasztalatokat szereznek, kapcsolatokat, összefüggéseket fedeznek fel. 

Harminc Ferrari gyerekrollert nyertek egy játék során

Igyekeznek minél több gyakorlati tudást átadni a tanulóknak a számukra legmegfelelőbb módszerrel; minden gyermekben megtalálni az értéket, a tehetséget; arra építkezve tovább fejleszteni, az esetleges hátrányokat kompenzálni, a szülőkkel partnerségben megtalálni a számukra legmegfelelőbb irányt, segíteni őket azon az úton. Mindezt úgy, hogy a diákok közben ne veszítsék el gyermeki kíváncsiságukat. Lehetőséget adnak arra, hogy fedezzenek fel minél többet az őket körülvevő világból, lássák rendszerben azt, és így váljanak nyitott, kreatív, a tudás megszerzésére motivált középiskolásokká, majd felnőttekké. 

Felkészült, elhivatott pedagógusok 
A vésztői intézményben szakmailag jól felkészült, tapasztalt, a gyermekek egyéniségét, értékeit, egyéni fejlődését szem előtt tartó, empatikus és toleráns, elhivatott pedagógusok dolgoznak, akik személyes példamutatásukkal is hozzájárulnak a célok eléréshez. Mindenkiben van valami pluszérték, amivel még inkább gazdagítja tanítványait. A Szabó Pál általános iskolában a szülők nyitott és szakmailag folyamatosan megújuló pedagógusokra bízhatják a gyermekeiket. 

 

Ferrari rollerek érkeztek 

Igyekeznek minden pályázati lehetőséget kihasználni, hogy bővítsék eszköztárukat, segítsék és változatossá tegyék a tanulók iskolai életét. Pár napja harminc Ferrari gyerekrollert nyertek egy játék során, amely lehetőséget ad arra is, hogy a kicsik biztonságos keretek között, az iskola udvarán gyakorolhassák a helyes közlekedést. Egy másik pályázat keretében pedig 28 kisdiák számára feltöltött iskolatáskát kaptak, amellyel levették a családok válláról a beiskolázás terhét. 

Modern digitális eszközök, köztük robotok segítik a tanulást

Legó- és humanoid robotokat is kaptak 

A fenntartó Gyulai Tanke­rületi Központ törekszik a legújabb digitális eszközök beszerzésére, jelenleg is számos digitális tábla, tablet, szavazócsomag, interaktív panel áll rendelkezésre. A legérdekesebbek a gyermekek számára a legó- és a humanoid robotok. Az eszközök révén a gyerekek megismerkedhetnek a robotépítéssel és a programozással: miközben játékosan elsajátítják a programozói gondolkodás alapjait, fejlődik együttműködő készségük, kreatív problémamegoldásuk. 

 

Külföldre utazhatnak a diákok 

Az intézmény jelenleg három Erasmus+ pályázatban vesz részt, amelyek segítik a kulcskompetenciák és készségek fejlesztését, főleg tanulmányi célú kirándulások, illetve az oktatási-képzési intézmények közötti együttműködések révén. A diákok amellett, hogy külföldre utazhatnak, számos projekten dolgozhatnak. A 2023. augusztus 31-ig tartó három Erasmus+ programban a vésztői Szabó Pál általános iskola mellett török, brit, olasz, litván, lengyel, görög, francia, horvát intézmények kaptak helyet. Fontos, hogy a pedagógusok is fejlődhetnek, új pedagógiai és módszertani tapasztalatokat szerezhetnek, azokat beépíthetik a mindennapi oktató-nevelő munkájukba. 

 

Számos címet érdemelt ki az intézmény 

Nagy figyelmet fordítanak a tanulók egészséges lelki fejlődésre is, ezért több érzékenyítő programot szerveznek. Ilyen például a Lélekmozgató nap, amely az esélyegyenlőség megteremtését és az elfogadást tűzte ki célul. A diákok – konkrét példákat látva – nagyobb eséllyel válnak befogadóbb, elfogadóbb, a problémákra szociálisan érzékenyebb, segítőkész felnőttekké. Az iskolában szerepet kap az ökoturisztikai szemléletformálás is. A szervezett túrák, erdei gyalogos és bringás vándortáborok során népszerűsítik az aktív kikapcsolódást, megismertetik a gyerekeket hazánk természeti, kulturális és történelmi értékeivel. 

 

Az iskola számos címmel büszkélkedhet, például Akkreditált Kiváló Tehetségpont. Sokoldalú környezet- és természetvédelmi tevékenységük eredményeként kiérdemelték az Örökös Ökoiskola címet. A világnapokhoz kapcsolódó programok mellett a mindennapokban is formálják a személetet, szelektíven gyűjtik a szemetet, hulladékgyűjtési akciókat szerveznek. Hiánypótló módon nagy hangsúlyt fektetnek az elsősegélynyújtás oktatására, az intézményben több AMBU baba és szemléltetőeszköz áll rendelkezésre, 2018-tól Az Elsősegélynyújtás Referenciaiskolája címet is viselik. 

Az intézmény most is három Erasmus+ projektben vesz részt

A diákok rendszeresen részt vesznek és eredményesen szerepelnek országos levelezős versenyeken, rajzpályázatokon, területi tanulmányi, szépolvasó, mesemondó és versmondó versenyeken. Az intézmény szintén számos megmérettetést szervez, területi népdaléneklő, festészeti és versmondó versenyt

Zenélhetnek és táncolhatnak is 

Nagy előny, hogy az intézmény egyben alapfokú művészeti iskola is, amely hatéves kortól várja a művészetek iránt érdeklődő tanulókat. A művészeti oktatás 40 éves múltra tekint vissza. Jelenleg 154 gyermek tehetségét gondozzák. A fiatalok tanulhatnak fúvós, billentyűs, vonós hangszereken játszani, a legügyesebbek zenekari munkában is részt vehetnek. A képzőművészet tanszakon megismerkedhetnek a rajzolás és festés alapjaival. A néptánc tanszakon nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományok ápolására, megőrzésére, népi játékok megismerésére és a magyar tájegységek táncainak elsajátítására. A társastánc tanszakon a klasszikus standard, illetve a latin-amerikai táncokkal ismerkedhetnek meg a növendékek. A dráma tanszakra pedig azokat várják, akik szeretnének bepillantást nyerni a színpadi munka alapjaiba. 

 

Új sportcsarnokot is építenek Vésztőn 

Az intézmény számos fejlesztésen esett át az elmúlt években. Új, modern, alsó tagozatos szárnnyal bővült a Vörösmarty utcai központi épület 2011-ben, majd minden épületnél szigeteltek, nyílászárókat cseréltek, napelemes rendszert és biomasszakazánokat telepítettek. Most pedig a Gyulai Tankerületi Központ sikeres pályázata révén több mint 1,6 milliárd forintból felújítják és bővítik a központi iskolát, valamint egy új sportcsarnokot építenek. 

 

A beruházás során a régi tornateremből egy ebédlőt varázsolnak, mellette lesz egy különterem, ahol összejövetelek tarthatók, illetve ezekhez kapcsolódó teraszokat alakítanak ki. Az alsó tagozatos épületszárny tetőtere is beépül, ahol új tantermek és foglalkoztatók kapnak helyet. Az 1960-as években épült felső tagozatos iskolaszárny ugyancsak teljesen megújul. 

A művészeti oktatás negyvenéves múltra tekint vissza

Régi álom válik valóra azzal, hogy egy olyan sportcsarnok épül, amelyben elfér egy szabványos kézilabdapálya. A létesítményben egyszerre akár három osztály is tarthat testnevelésórát, így a mindennapos testnevelés feltételei ideális körülmények között teljesíthetők. A tanulók több sportággal ismerkedhetnek meg, a versenysportban is nagyobb arányban vehetnek részt. 

 

Modern terekbe költözik a művészeti képzés, táncterem és stúdió is épül, az iskolában 21. századi oktatási infrastruktúrát biztosítva – ilyen adottságokkal kevés intézmény büszkélkedhet.

Erdei gyalogos vándortáborokat is szerveznek, amelyek életre szóló élményekkel gazdagítják a Szabó Pál iskola diákjait

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában