Hirdetés

2022.02.09. 09:39

Egyedülálló képzési kínálattal várja a fiatalokat a csabai Vízmű

A régi hagyományokkal bíró BszC Vásárhelyi Pál Technikumban és Kollégiumban 1950 óta folyik technikus képzés. Az intézmény 1955-ben vette fel Vásárhelyi Pál mérnök nevét, azóta az iskola képzési palettája folyamatosan bővül. Mára az építőipar ágazaton belül magas-, mély-, út- és vasútépítő, a mezőgazdaság és erdészet ágazatban földmérő, földügyi és térinformatikai technikus, míg a bányászat, kohászat ágazatban fluidumkitermelő technikus, a környezetvédelem és vízügy ágazatban pedig vízügyi- és környezetvédelmi technikus szakok várják a fiatalokat.

"Mérd meg, mutasd meg!" - földmérő szakos diákok sikere /Fotó: vízmu.net/

– Iskolánk egyedülálló képzési kínálattal rendelkezik, és köszönhetően a professzionális oktatásnak, végzett diákjaink mérnökként, technikusként megbecsült, jól fizetett munkát kapnak nem csupán az országban, hanem külföldön is. Ráadásul az új szakképzési rendszerben létrejött az okleves technikus képzés, melynek elvégzésével a diákjaink számára egyenes az út vezet a főiskolákra, egyetemekre. Ezért azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy minél több képzésünket becsatlakoztassuk a okleveles képzésbe – osztotta meg velünk Schnider György, az intézmény igazgatója.

Hozzátette, a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karával 2020 őszén kezdődtek el az egyeztetések, és tavaly tavasszal írták alá az együttműködési megállapodást. Azóta pedig elkezdték kidolgozni azt a tananyagrendszert, amely az alapja lesz az idén szeptemberben induló okleveles technikus képzésnek. 

– Emellett a földmérők az Óbudai Egyetemre, a vízügyi technikusok pedig a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karára vihetik magukkal az akár 30 kreditet érő tudásukat. A magas- és az útépítők esetében pedig szintén megkezdődtek a tárgyalások a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Karával, valamint már jogászok dolgoznak a Pécsi Tudományi Egyetem Műszaki és Informatikai Karának építész képzésével létrejövő együttműködésen – avatott be minket az igazgató.

Végül elmondta: a náluk tanuló diákok rendkívüli eredményeket érnek el évről évre az ágazati és ágazaton belüli specializáció szakmai érettségi vizsgatárgyak versenyén. – Az ágazati szakmai érettségi tárgyak versenye az érettségi évében van. Többnyire minden diákot elindítunk az elődöntőbe, és aki bekerül a döntőbe – minden évben, minden szakon vannak döntőseink –, az akár a felvételihez a maximális 100 plusz pontot is megszerezheti ezeken a versenyeken. A technikusaink pedig az országos szakmai tanulmányi versenyeken bizonyíthatják rátermettségüket, ahol ugyancsak mindig vannak dobogós helyezettjeink – mesélte büszkén az intézmény vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában