Földgázellátás

2023.12.19. 13:42

Szijjártó: Bulgária visszavonta a magyar energiabiztonságot is veszélyeztető törvényt (videó)

Jó hír, hogy Bulgária visszavonta az orosz földgázszállításra vonatkozó tranzitdíjat megemelő törvényét, amely Magyarország biztonságos ellátását is veszélyeztette volna, így remélhetőleg sikerül visszatérni a korábbi, kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködéshez – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten, írja az MTI.

MW

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a kormányülés szünetében arról számolt be, hogy

a bolgár törvény súlyos kockázatokat jelentett Észak-Macedónia, Szerbia és Magyarország földgázellátása szempontjából, ugyanis a szállító, az orosz Gazprom erősen vitatta annak jogszerűségét.

Aláhúzta: ellenséges lépésről volt szó, már pusztán azért is, mert azt mindenfajta előzetes tájékoztatás nélkül hozta meg a szófiai parlament.

„Kértük a bolgárokat a törvény visszavonására, ami nem történt meg, ezért világossá tettük számukra, hogy amennyiben hatályban marad, akkor Magyarország megvétózza Bulgária belépését a schengeni övezetbe” – emlékeztetett.

Hozzátette: ezután a bolgár kormány azt jelezte, hogy a törvényhozás készen áll a jogszabály visszavonására.

Ma telefonon egyeztettem Marija Gabriel külügyminiszter kollégámmal, aki arról tájékoztatott, hogy a tegnapi napon a bolgár parlament visszavonta azt a törvényt, amely extra adót, extra terhet vetett ki a Magyarországra történő földgázszállításra

– közölte.

Szijjártó Péter ezt jó hírnek nevezte, ezáltal szavai szerint Magyarország földgázellátásának biztonsága terén vissza lehet térni a néhány hónappal ezelőtti állapothoz.

„Bulgária korábban mindig megbízható tranzitpartnerünk volt, és mi őszintén reméljük, hogy ennek az ellenséges törvénynek a visszavonásával visszatérhetünk arra a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködésre, amely korábban mindig is jellemezte a kapcsolatainkat” – fogalmazott.

„A külügyminiszter kolléga tájékoztatása értelmében a bolgár hivatalos közlönyben pénteken meg is jelenik ez a törvény (...) Amennyiben ez megtörténik, akkor én utasítást fogok adni a brüsszeli állandó képviselőnknek arra, hogy vonja vissza Magyarország vétóját Bulgária schengeni csatlakozása vonatkozásában” – fűzte hozzá.

A miniszter rámutatott, hogy hazánk az éves földgázfogyasztása 85-90 százalékát importból fedezi, így kulcskérdés a megbízható partnerek megléte mind a forrás-, mind pedig a tranzitállamokat illetően.

Kiemelte, hogy a földgázellátás jórészt mára déli irányból érkezik, az erős nemzetközi nyomás ellenére Oroszországgal, Törökországgal, Bulgáriával és Szerbiával összefogásban kiépített, Török Áramlat nevű vezetéken keresztül, ami nélkül napjainkban nem lenne fenntartható Magyarország energiabiztonsága.

A Török Áramlaton keresztül idén csaknem 5,5 milliárd köbméternyi földgáz érkezett Magyarországra, miközben a teljes hazai fogyasztás évente 9-10 milliárd köbméter között van, és ez jól mutatja a vezeték kiszámítható működésének jelentőségét – összegzett.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában