Évforduló

2023.10.25. 16:10

Az '56-os Kossuth téri sortűz áldozataira emlékeztek

Megemlékeztek az 1956-os Kossuth téri sortűz áldozatairól szerdán Budapesten. Az eseményen – mások mellett – részt vett Kövér László, az Országgyűlés elnöke, beszédet mondott Sömjéni László Géza, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke.

MW

Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Sömjéni László Géza, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke (középen, j–b) az 1956. október 25-i Kossuth téri sortűz áldozatainak emlékhelyén tartott megemlékezésen 2023. október 25-én

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

A Kossuth Lajos téren, az 1956-os emlékhelyen megtartott megemlékezésen több '56-os szervezet is képviseltette magát.

Beszédében Sömjéni László Géza felidézte az 1956. október 25-én történteket, egyebek mellett azt, hogy a békésen gyülekező emberek eleinte még beszélgettek, barátkoztak a helyszínen megjelenő szovjet harckocsik katonáival, és nem volt jele annak, hogy bárki a tömegbe lövetne.

A Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke hangsúlyozta: az biztos, hogy a vérengzés az Államvédelmi Hatósághoz (ÁVH), illetve az azzal együttműködő szovjet fegyveres erőkhöz köthető, konkrét felelősöket azonban azóta sem sikerült megnevezni.

Azt sem tudni, hogy pontosan hány áldozata volt a sortűznek, a hivatalos adatok nyolcvannyolc halottat, és körülbelül kétszáz sebesültet említenek – fűzte hozzá.

Sömjéni László Géza emlékeztetett arra, hogy országszerte hatvankét helyen lőttek a tömegbe a forradalom október 23-i kitörése után, annak leverése közben.

Azokon a helyeken, ahol magyar honvédtisztek vezették a katonákat, egyetlen helyen sem volt halálos áldozat, mert csak figyelmeztető lövések dördültek el, ahol azonban az ÁVH is beavatkozott, ott minden esetben voltak halottak – hívta fel a figyelmet.

KÖVÉR László; SÖMJÉNI László Géza; SZILI Katalin; LOMNICI Zoltán
Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Sömjéni László Géza, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke, Lomnici Zoltán, az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetségének tiszteletbeli elnöke és Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó (j–b) az 1956. október 25-i Kossuth téri sortűz áldozatainak emlékhelyén tartott megemlékezésen 2023. október 25-én
Fotó: Soós Lajos / Forrás: MTI

Az október 25-i vérengzés áldozatai előtt tisztelegve, a történtek 67. évfordulóján az '56-os szervezetek koszorút helyeztek el az emlékhelyen.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában