Együttműködés

2023.02.13. 20:43

Szijjártó: a transzatlanti világon kívül erősödik a béke hangja

A transzatlanti világon kívül a béke hangja egyre erősödik – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfőn este annak kapcsán, hogy Dunakeszin találkozott kirgiz kollégájával, Dzsinbek Kulubajevvel.

A kirgiz külügyminiszterrel egyeztetett Szijjártó Péter

Forrás: Facebook/Szijjártó Péter

Szijjártó Péter úgy fogalmazott, ez a megbeszélés is megerősítette, hogy a transzatlanti világon kívül a béke hangja egyre erősödik. 

Kirgizisztánnak és vele együtt a komplett közép-ázsiai térségnek is az az érdeke, hogy az Ukrajnában zajló háború minél előbb véget érjen, mert a háború elhúzódása komoly biztonsági kockázatot jelent a közép-ázsiai országok számára, a szankciók pedig súlyos gazdasági problémákat okoznak. 

„Megerősítettük közös célunkat: minél előbb legyen béke Ukrajnában” – közölte bejegyzésében Szijjártó Péter. 

„Az elmúlt években sokat dolgoztunk a kétoldalú kapcsolataink fejlesztése érdekében, és ebből mindkét ország sokat profitált. Kereskedelmi forgalmunk tavaly 60 százalékos növekedést követően rekordot döntött. A Magyar-Kirgiz Fejlesztési Alap 16 millió dollárral kezdte meg működését, melynek feladata, hogy magyar vízipari, mezőgazdasági és energetikai beruházásokat finanszírozzon Kirgizisztánban”

– írta a magyar külügyminiszter. 

Hozzátette: egyre nő a kirgiz hallgatók érdeklődése a magyar felsőoktatási intézmények iránt, amit mutat az a tény, hogy rekordszámú, 648 kérelem érkezett magyarországi ösztöndíj iránt. 

Magyarország elkötelezetten támogatja az EU és Kirgizisztán közötti kapcsolatok fejlesztését is 

– áll Szijjártó Péter bejegyzésében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában