Bulvár-celeb

2023.08.21. 05:06

Évezredes utazásra indulhatunk egy interaktív térkép segítségével

Új, a dinoszauruszok korát bemutató interaktív térkép érhető el az interneten. A térképen láthatjuk, hogy nézett ki az ősi Föld, sőt, még arra is rákereshetünk, hol helyezkedett volna el lakóhelyünk az egykori szuperkontinensen.

MW

Illusztráció/ Indulhat a felfedezés!

Forrás: Shutterstock

Fotó: Herschel Hoffmeyer

A Föld mai formája, ahogyan mi ismerjük, viszonylag új keletű. A napjainkban látható szárazföld és tenger – Eurázsia, Amerika, Afrika, az Antarktisz és Óceánia – hatalmas tektonikus lemezek eredménye, amelyek úgy illeszkednek egymáshoz, akár egy kirakójáték. Ezek a darabkák azonban nagyon lassan mozognak – írja az IFL Science alapján az Origo.

A mozgás túl lassú ahhoz, hogy egy emberöltő alatt észrevegyük, de több millió év elteltével bolygónk szárazföldjei teljesen új formát vehetnek fel. Ezeket a változásokat kiválóan szemlélteti egy új interaktív honlap, amelyet a Google egykori munkatársa, Ian Webster készített lemeztektonikai adatok és a Paleomap projekt paleogeográfiai térképeinek segítségével.

Ancient,Supercontinent,Pangea,In,Earth,Planet.,3d,Rendering
Illusztráció
Fotó: ManuMata / Forrás:  Shutterstock

A térkép a bolygónk 240 millió évvel ezelőtti, a Pangea szuperkontinens korszakában készült nézetét tárja elénk, de választhatunk 750 millió évvel ezelőtti térképet is, egészen napjainkig.

Az interaktív térképet ITT TALÁLJA.

A teljes cikket IDE KATTINTVA olvashatja el!
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!