Kultúra

2015.06.04. 19:43

Ünnepi könyvhéttől hangos az egész megye

Megyeszerte, így Békéscsabán, Gyulán és Orosházán is megkezdődtek csütörtökön a 86. Ünnepi Könyvhét és 14. Gyermekkönyvnapok rendezvényei.

CS. I.–L. B.

Békéscsabán többen nézelődtek a Szent István térre kitelepült standoknál. A könyvesboltok, kiadók kínálata között is sokan szemezgettek, voltak, akik vásároltak is. Az eladók megosztották, hogy az ünnepi könyvhétre megjelent kiadványok is már kaphatók, ezeket előszeretettel keresték.

Biró Bertold könyvkötő több érdekességgel is szolgált. Mini könyveket készített, melyeket aztán egy hajszálvékony, gyantázott fémlappal díszített úgy, hogy a mintát felhevített eszközökkel nyomta rá a borítókra. Mesélt arról, hogy a nagy hagyománnyal rendelkező szakma sok változáson esett át az utóbbi időben, a gépesítésnek köszönhetően. Jelenleg főleg egyedi megrendelések adnak munkát, a költséges javításokra már egyre kevesebb igény mutatkozik.

Beszélt a szakma szépségéről, illetve arról, hogy mit jelent a betáblázott és a hamis kötés. Elárulta, hogy miként készült a régi könyvekre az aranymetszés, mely nemcsak díszítésre volt kiváló, hanem óvta is a papírt az oxidációtól. Ennek elkészítése egynapi munka volt.

A megyeszékhely főterére kitelepült megyei könyvtárat is sokan felkeresték, szórólapot, tájékozódást kaphattak a programokról, a beiratkozási lehetőségekről. Elmondták, hogy az ünnepi könyvhét kapcsán megjelent kiadványokra már lehet előjegyzést kérni, azok várhatóan a jövő héttől kikölcsönözhetők. Békéscsabán pénteken folytatódnak a programok, a Békés megyei alkotók könyvbemutatói 17 órakor lesznek a Jókai színházban.

Orosházán, a művelődési központnál leselejtezett könyvtári könyvek között lehet válogatni. Aki kedvére valót talál, annyit fizet érte, amennyit szán rá. Ennek a programnak immár sokéves hagyománya van. Lapunk megtudta, hogy kelendők a régi könyvek, de az „aha-élmény” is lelkesíti a nézelődőket. A könyvhét keretében szombaton rendezik meg a 10. Gyopárka tündér mesemondóversenyt is.

Mezőkovácsházán a könyvtár vendége volt Gábor Zoltán fegyvergyűjtő, aki örömmel hozta el és mutatta be féltve őrzött kincseit a fiataloknak. Az ezeréves magyar történelem fontosabb korszakaihoz köthető fegyverbemutatóval egybekötött előadás eljutott az 1848-49-es forradalom és szabadságharchoz is, majd megállt annak ikonikus fegyverénél: a Kossuth-szablyánál, ahol az előadás címéhez híven „mesélt a fegyver”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!