Kultúra

2015.05.26. 15:46

A vízben oldódó festék titkát kutatja Pataj Pál

Emlékfoszlányokat és az idő korlátait átlépő akvarelleket állít ki Pataj Pál festőművész Békéscsabán. A művész a vízben oldódó festék titkát kutatja, a tárlat június 9-ig látogatható a Csabagyöngyében.

Cs. Tóth János művészeti író

Pataj Pál a Békéstáji Művészeti Társaság tagjaként szerepel a Csabagyöngye Kulturális Központ galériájában. Művészetével érzékeltetni tudja a körülöttünk lévő világ mozgását. Élettel teli gesztusaival a lendületet vagy a finom részletek cizelláltságát egyszerre tudja megjeleníteni, s ha kell a nagyvonalú foltok összhangjával is izgalmas felületet tud komponálni.

Az egykori és mai érzelmek befolyásolják a művészt, a rejtettség és megmutatkozás váltakozik, amit a fények és a színek is felerősítenek.
Az utóbbi bő két évtizedben teljes odaadással a festészetnek szentelte idejét, bár a pedagógiai és vezetői munka mellet is karban tartotta tehetségét, igaz nem tudott minden erejével arra  koncentrálni. Szervezőkészségét a művésztelepek vezetésénél tudta kamatoztatni.

Gyomaendrődön nyolc évig vezette az alkotótábort. Békéscsabán egy évtizedig nemzetközi művésztábort szervezett és ehhez kapcsolódott még a Pallasz Galéria működtetése, de Szabadkígyós is felkerült a művész közösségteremtő térképére. Kollektív tárlatokon vett részt Bombay-től Erdélyen át New York-ig. Magyarországot sikeres önálló kiállításokkal képviselte Drezdában és Isztambulban.

Két mesterére emlékezik figurájukat szimbólumok közé helyezve: Csabán Kánya István, a szegedi főiskolán Kopasz Márta inspirálta az alkotói lét irányába. Szakmailag kimunkált grafikán örökítette meg szülőanyját, igazi arc anatómiai tanulmány kép lett belőle.

A harmonikus létezés, a humánus világ a szellemi kalandokat ígérő kultúrák megismerése jellemzi több képének tartalmát. Csendéletein az élettelen dolgok élettel telítődnek, mert személyessé teszi azokat.

Csaba című képén az egyik evangélikus templomtorony olyan szögből került ábrázolásra, amit még senki sem vágott ki képkeretén, annyira eltér a szokványostól.

Pataj Pál mai és korábbi korszakából összefogott egy csokrot, amelyen belül a legfrissebb munkái adják a tárlat gerincét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!