Kultúra

2015.03.15. 19:55

Humorral enyhítették a fájdalmat

Péntek 13-a emlékezetes marad mindazok számára, akik megtekintették a Jókai Színházban a Csörte című darabot.

V. F.

Emlékezetes, hiszen az utolsó utáni előadás nézői darabtemetésen vehettek részt. Mivel a darabtemetésről nem írnak a színházi szakmai anyagok, Fekete Péter színházigazgató úgy foglalta össze a jelenséget, hogy az utolsó utáni előadás egyfajta elengedés. Olyasvalaminek az elengedése, amit szerettek, amibe rengeteg munkát fektettek, ami sok örömet hozott.

A darabtemetés elsősorban a humorra és az improvizációra épít, váratlan poénokkal, és a darabba nem illő elemekkel tarkítják az előadást úgy, hogy az eredeti száltól mégse szakadjanak el. Éppen e módosítások miatt érdemes olyanoknak elmenniük egy darabtemetésre, akik már látták az eredeti előadást korábban is.

A társulat nem titkolta, hogy rendhagyó előadásra készül, így a közönség felkészülten várta a váratlant. Ez főként azok számára volt előnyös, akik nem látták korábban a Csörtét, így nem érte őket csalódás, hogy nem az „eredeti” darabra váltottak jegyet.

De mire is jó egy darabtemetés? Egyáltalán, kinek jó? A közönségnek, vagy inkább a darabot játszó színészeknek? Gondoljunk csak bele: a színész időről időre, előadásról előadásra apró darabokra hasítja a jellemét, hogy hitelesen alakítson valakit. Idővel ez az új karakter is a részévé válik, s egyre könnyedebben csúszik át egyik szerepből a másikba. Majd elérkezik az utolsó előadás, mi több, az utolsó utáni, s tudja jól, hogy ez a bizonyos figura többé már nem jöhet elő, és ennek tudatában kell a színpadra állnia.

A darabtemetés során fel-felbukkanó humoros elemek nemcsak a közönséget szórakoztatják, hanem magukat a színészeket is, akik ilyenkor akár fel is „turbózhatják” a karaktert, ami könnyebbé teheti az elválás perceit.

Pénteken olyan színészek is felbukkantak, akik eredetileg nem szerepeltek a darabban. Így voltak Vivinek (Liszi Melinda) háttértáncosai a Dzsungel könyve keselyűi, ezért tépte le Maci bácsi (Katkó Ferenc) bajszát az Egerek és emberekből George. Joci (Gulyás Attila) nem mást konferált fel egy dal erejéig, mint Vikidál Gyulát, és Johnny, a színészkutya is felbukkant egy rövid időre Bogi (Kara Tünde) kutyájaként. A darabon keresztül fejezték ki a színház munkatársai gratulációikat is, hiszen Fekete Péter színházigazgatót azon a napon vehette át a Jászai-díjat.

A közönség kitörő lelkesedéssel fogadta a módosításokat, az aktív színházba járók pedig lelkesen üdvözölték a korábbi darabokból, például a Chioggiai csetepatéból ismert szereplőket. Így vettek hát búcsút egy apró falu lakóitól, az elszármazott fiataloktól, és a minden korosztályt érintő problémáktól.

Ezek is érdekelhetik