Kultúra

2015.03.09. 14:56

Három új bemutatót tartanak idén a Várszínházban

Június 26-tól augusztus 9-ig rendezik meg a Gyulai Várszínház ötvenkettedik évadát a fürdővárosban — jelentette be hétfő délelőtti sajtótájékoztatón Gedeon József.

P. G.

A teátrum igazgatója elmondta, ebben az évben három új bemutatót tekinthetnek meg az érdeklődők. Az első ezek közül Shakespeare „Vízkereszt, vagy amit akartok” című darabja lesz, amelyet Bocsárdi László rendez. A sepsiszentgyörgyi színház társulatával közös produkció folytatása lesz a legjobb rendezésnek megválasztott, UNITER-díjas, két évvel ezelőtti, szintén a Várszínházban bemutatott Hamletnek.

Az új produkció - ami része a XI. Shakespeare Fesztiválnak — a nézők újra láthatják majd a kitűnő sepsiszentgyörgyi színészeket, így Mátray Lászlót, Pálffy Tibort, Nemes Leventét, Szakács Lászlót. A bemutató július 3-án lesz.

Gyulán született a XX. század egyik legkülönösebb és legrejtélyesebb, mára kissé elfeledett írója Szathmári Sándor, akit a magyar Wellsnek és Orwellnek is neveznek. Legismertebb műve, a Kazohinia című szatirikus regénye hasonló a Gulliver történethez, arról szól, hogy a különböző társadalmakban mik a buktatók, miért nem működnek jól. Az angol humorral megírt utópisztikus szövegből most készül először színpadi adaptáció Vörös István dramaturg és a rendező átdolgozásában.

Az izgalmasnak ígérkező bemutatót Sopsits Árpád rendezi kiváló színészek közreműködésével. A bemutatót július 21-én tartják a tószínpadon. Az előadás külön érdekessége, hogy a nézők a játékhoz egészen közel, a színpadon foglalhatnak helyet.

A harmadik bemutató a varázslatos elbeszélő költemény színpadi változata lesz, Weöres Sándor Psyché című műve, amit a vár mögötti ligetes parkban mutatnak be. A felnőtteknek szóló előadást Vidnyánszky Attila állítja színre a Kaposvári Egyetem színművészeti hallgatóival. A bemutató augusztus 4-én lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!