Kultúra

2015.01.17. 16:01

Debreceni főszerepben a gyulai tehetség

Óriási sikerrel mutatta be kedden a debreceni Csokonai Nemzeti Színház a Benedek Elek meséi alapján összeállított Tűzrőlpattant Tündérország című családi musicalt. A darab egyik főszerepét a gyulai kötődésű Beszterczey Attila alakítja, aki egyébként családjával hamarosan hazaköltözik a békési fürdővárosba.

Papp Gábor

Benedek Elek lenyűgöző mesevilágából vettek kölcsön a szerzők egyediségük és karakterességük okán is nagyszerű figurákat, valamint misztikus vagy éppen komikus helyzeteket. Ezeket finoman rajzolva, egymásba szőve, végül nyolc meséből egy egész, egységes és elsősorban elbűvölő történetet mesélnek el kicsiknek épp úgy, mint családoknak, vagy éppen örökifjú nagypapáknak — olvasható az előadásról szóló recenzióban.

A Benedek Elek-mesék sajátos nyelvezetét, a székely humort megtartva, sőt, hangsúlyozva, szituációit, sajátosságait megértve, a színészek egy csodálatos utazáson vezetik végig a nézőt.

Az előjátékban megismerkedhetünk az időutazó Táltossal, akin keresztül megpillanthatjuk Nemproth és Tündér Ilama szent esküvését, nyomon követhetjük Hunor és Magor vándorlását az új haza felé, majd megérthetjük a székely és a magyar nép édes testvéri mivoltát, a közös életfát, a közös gyökereket. Ezt követően, szintén a Táltos képességeinek köszönthetően, már a mai világ idejében utazhatunk tovább, ahol a Hunorra és Magorra kísértetiesen hasonlító egyszeri székely és magyar legények párosának vándorútjába pillanthatunk bele.

Hunort, illetve a székely legényt, Hamar Mózsit alakítja Beszterczey Attila a darabban.

— A nyáron keresett meg Pesti Nagy Katalin, az előadás rendezője, én pedig örömmel vállaltam a szerepfelkérést — nyilatkozta lapunknak Beszterczey Attila.

— Különösen érdekessé tette számomra a próbákat, hogy az előadás zenéjét Kocsák Tibor szerezte. Én pedig 12 évesen a Légy jó mindhalálig című musicalben léptem először a világot jelentő deszkákra Békéscsabán gyermekszereplőként, ami szintén a tanár úr nevéhez kötődik. Nem titok az sem, hogy a családunk ezer szállal kötődik Erdélyhez, a székelységhez, így még izgalmasabb kihívást jelentett számomra ez a munka.

A tehetséges gyulai színész egyébként olyan művészekkel közösen játszik a darabban, mint Miller Zoltán, Kecskés Tímea vagy Dánielfy Zsolt.
— Egy szép, romantikus produkcióról van szó, amely valóban minden korosztály számára kikapcsolódást jelent — fogalmazott Beszterczey Attila.

Mint megtudtuk, a darab bemutatóját kedden tartották, majd azóta már a második előadást is színpadra vitték. Kirobbanó sikerrel.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Fotó: Máthé András
[/caption]

— A közönség tetszését elnyerte a Tűzrőlpattant Tündérország, melyet várhatóan havonta öt-hat alkalommal játszunk — mondta a színész.

Beszterczey Attila egyébként jó néhány kihívásnak tett eleget emellett is a mögöttünk hagyott hónapokban. Két barátjával közösen, Szabó Lőrinc alkotásait feldolgozva, „Vizet!” címmel egyfelvonásos irodalmi estet mutattak be, és már tervezik, hogy hasonló előadással rukkolnak elő Dzsida Jenő versei alapján. A színész játszott a TV2 Magánnyomozók című produkciójában, míg az Új Színház októberben kezdődött új évadában a Csongor és Tündében Duzzogot jeleníti meg.

Attilának és kedvesének egyébként márciusban születik meg második gyermekük, Árpád. A család ezért is nyáron hazaköltözik Gyulára.

— Bármerre jártam a világban, az országban, számomra mindig Gyula jelentette az otthon, a nyugalmat. Bízom abban, hogy a Légy jó mindhalálig után talán egyszer újra Békéscsabán is szerepelhetek. Örülnék neki.

(borítókép: Máthé András)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!