Kultúra

2013.08.09. 18:07

Kepes András nyitotta meg a zárótárlatot

Megnyitotta kapuit a békési XXIII. Csuta Nemzetközi Művésztelep zárókiállítása pénteken délután a békéscsabai Jankay Galériában.

P. G.

Dr. Tuza Béla, az alkotótábor fővédnöke köszöntőjében elmondta, a Csuta művésztelep egyrészt semmiben sem különbözött az eddigiektől. Mint kiemelte, csupa derűs, alkotásra kész művész vágott neki annak, hogy ismét megmutassa a városnak és a világnak, hol tart képzőművészeti fejlődésében, s milyen alkotásokkal gazdagítja a vizuális kultúrát.

– A XXIII. Csuta Nemzetközi Művésztelep mégis minden másban eltért az eddigiektől – folytatta a fővédnök. – A 21 éves, huszonharmadik alkalommal megtartott alkotótábor azonos a fiatalsággal, a szertelen jókedvvel, s mindazzal, ami ezt az életkort jellemzi. A 21 olyan, mint a kettő az egyben. Van benne már kellő élettapasztalat, s még igazán van benne jövő. Ez megengedi a kellő lazaságot, teret enged a humornak, ám érzékeny, s lélekkel teli. Szép, fiatal és ropogós minden itt készült alkotás, s mindegyikben ott van a tehetség és a személyiség.

A népszerű újságíró Kepes András elsőként elárulta, ő is békéscsabai származású, családjuknak gőzmalma volt a településen. Kiemelte, hogy rokonai között több képzőművész is volt, éppen ezért különösen kötődik a műfajhoz. Kepes András több érdekes történetet is elmondott velük kapcsolatban, ami egyszerre festett képet a korszakról és az akkori társadalomról.

A Csuta Művésztelep zárókiállításának alkotásaival kapcsolatban hangsúlyozta, nagyon megfogta azok sokszínűsége.

– Ahány ember, annyiféle irányzat, gondolkodásmód és megközelítés – tette hozzá a népszerű médiaszemélyiség, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola Kommunikációs és Művészeti Karának dékánja. – A művészek egy héten át együtt dolgoztak eredményesen és hatékonyan. Ez példaértékű lehet más kulturális és művészeti helyeken is.

Csuta György a tárlat megnyitója után lapunknak elmondta, az idei művésztelep volt talán az egyik legkerekebb az eddigi összes közül.

– Idén tíz alkotó először vett részt az alkotótábor munkájában, ami lendületet adott, humort és hangulatot hozott – fogalmazott a festőművész. Mint megtudtuk, a szokásoknak megfelelően minden este program köszöntötte a művészeket. Az idei művésztelep fő témáját a hal szolgáltatta, annak jegyében készültek az alkotások. n P. G.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!