Kultúra

2012.10.17. 08:44

Ketyeg a demográfiai bomba Békés megyében

Tíz év alatt 15 százalékkal csökkent a gyerekek száma, miközben az időseké 12 százalékkal nőtt az országban - olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közzétett, a tavalyi népszámlálás előzetes eredményeit bemutató második kiadványban. A demográfiai adatokat tekintve Békés megye helyzete az egyik legrosszabb az országban.

P. G. - Beol.hu

Az elmúlt egy évtizedben csak a 60 éves és idősebb korosztály létszáma gyarapodott: arányuk a népességben 2,9 százalékponttal nőtt — áll a KSH adataiban. A kiadványban kitérnek arra is, hogy 2011. október 1-jén, a népszámlálás időpontjában 9 millió 982 ezer ember élt Magyarországon, ami gyorsuló népességfogyást jelent. Amíg ugyanis 2001 óta több mint 200 ezerrel lett kevesebb a lakosság lélekszáma, addig az azt megelőző tízéves periódusban 176 ezerrel.

— Békés az országon belül is az egyik legkedvezőtlenebb helyzetű megye a demográfiai adatokat tekintve — nyilatkozta lapunknak a kérdéssel kapcsolatban Velkey Gábor szociológus. Mint elmondta, az öregségi indexet, vagyis a 14 év alattiak és a 60 év felettiek arányát tekintve a sereghajtók között vagyunk, míg a természetes fogyást, a születések száma és a halandóság egyenlegét figyelembe véve az utolsó helyen állunk. Miközben az országban átlagosan 4-4,5 ezrelék körülire tehető a természetes fogyás, addig nálunk ez az arányszám megközelíti a 8 ezreléket. Az előttünk álló legkedvezőtlenebb helyzetben lévő megye is 1,5 ezrelékkel áll „jobban”, mint Békés.

Velkey Gábor hozzátette, súlyosbítja a körülményeket, hogy a megye szempontjából a vándorlási egyenleg is kedvezőtlen. Az aktív korosztályból sokan másutt keresik a boldogulásukat. Eközben az itt maradt aktív korúak később és kevesebb gyermeket vállalnak. Míg korábban a legtöbb nő a ’20-as évei elején és közepén szülte meg első csemetéjét, addig napjainkban ez az idő a ’20-as éveik végére, nem ritkán a ’30-as éveik elejére tolódott.

Ha nem történik változás, az újabb érdemi népességcsökkenéssel jár majd együtt, tíz év alatt a megye — 2011-es adatok szerinti — mintegy 362 ezres lakosságszáma újabb 40-50 ezerrel csökkenhet, s tovább billenhet a generációs egyensúly is. Az aktív korosztályból még kevesebben maradnak, míg a 65 év felettiek száma növekedhet.

Mindez már csak azért is jelenthet „keserű pirulát” Békés számára, mert a megyében amúgy is alacsony (58-59 százalékos) az aktivitási ráta. Miután a nagycsaládos modellek kiveszőben vannak, és egyre több idős ember él egyedül, emelkedik majd a nappali és bentlakásos szociális ellátások iránti igény, melyhez újabb anyagi forrásokat kell vagy kellene bevonni. A következmények között szerepel az is, hogy növekedhet a tömegközlekedés iránti szükség is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!