Kultúra

2012.03.23. 21:06

Egressy Zoltán darabja nyerte meg az idei versenyt

A szakmai zsűri és a közönség is Egressy Zoltán Idestova hatvan című darabját találta a legjobbnak a 17. drámaíróversenyen.

BEOL

Hétfő 16.08 Most adta ki az MTI
Egressy Zoltán nyerte az idei Magyar Drámaíró Versenyen a szakmai zsűri által odaítélt első díjat; Idestova hatvan című egyfelvonásosa a közönségdíjat is megkapta - tájékoztatta Fekete Péter, a házigazda Békéscsabai Jókai Színház igazgatója hétfőn az MTI-t.

    A hétvégén immár tizenhetedik alkalommal megrendezett drámaíró verseny három indulója, Szabó T. Anna, Egressy Zoltán és Garaczi László a Magyar Nemzet szombati számának Magazinjában megjelent, Nem vicces - Bölcs vezérünk feje az ostornyélen című cikk alapján írt egyfelvonásos drámát.
    A Duna televízió Kultikon című műsorának péntek esti adásában kihúzott cikk a Rákosi Mátyás 60. születésnapjára rendezett 1952-es kiállításról szól, amely bemutatta a pártfőtitkár életét és az évfordulóra készített ajándéktárgyakat is. Ez utóbbiakból válogatva rendezett
[email protected] címmel kamaratárlatot a Néprajzi Múzeum.
    A cikk alapján a drámaírók egy éjszaka alatt készítették el egyfelvonásos darabjaikat, amelyeket Csiszár Imre, Koltay Gábor és Marton László rendezők vittek színpadra. A bemutatókat vasárnap este tartották.
    Egressy Zoltán Idestova hatvan című darabja egy különleges időutazás. A mulatságos és egyben elgondolkodtató történet egy családról szól, ahol az idős férj a Rákosi-évforduló után hatvan évvel jön rá felesége titkolt szerelmére és gyermekük "eredetére". Visszafordítja az idő kerekét, hogy megakadályozza felesége hűtlenségét, majd rájön, hogy a múlt nélkül és gyermek nélkül boldogtalan lenne az életük.
      Marton László rendező a békéscsabai színház Bárka című folyóiratának vasárnapi különszámában nagyon érdekes és szép,  különleges írásnak nevezte a darabot, amely szerinte a színészeknek olyan feladatot jelentett, mint amikor egy magas torony tetejéről készülnek leugrani és bízniuk kell abban, hogy van víz a medencében.
    Szabó T. Anna Kézivezérlés címmel írt darabot, amelyben különböző jelenetekben villantotta fel a kor színpadias és röhejes hazugságait, húsba vágó rettenetét. "Ez egy játék és minden játék akkor jó, ha véresen komolyan vesszük, miközben persze remekül érezzük magunkat" - vallott a munkáról a drámát rendező Koltay Gábor.
    Garaczi László a Békeharc és karaoke címet adta egyfelvonásosának. A mű, amelyben egy falu vezetése Rákosi Mátyásnak saját magát ábrázoló szobrot ajándékoz születésnapjára, arra mutat rá, hogy egy adott kor közösségei mennyire nincsenek tisztában kiszolgáltatottságukkal. Csiszár Imre rendező szerint Garaczi drámájának világa olyan, mint Gogolé: nevethetünk magunkon, hibáinkon és azon, mennyi mindent el tudunk viselni. Egy kis etűdje történelmünknek, abból is az 1950-es éveknek a mában való továbbéléséről.
    A legjobb rendezésért járó elismerést Csiszár Imre vehette át. A legjobb férfi főszereplő Schlanger András, a legjobb női főszereplő Kovács Edit lett, akik mindketten Szabó T. Anna Kézivezérlésében léptek színpadra. A legjobb női és férfi mellékszereplőnek járó díjat Liszi Melinda (Idestova hatvan) és Gerner Csaba (Békeharc és karaoke) vehette át.
    A bemutatókat követő díjkiosztón Magyar Teátrum-különdíjban részesült Koltay Gábor rendező, az MTVA Egressy Zoltán drámaírót és Marton Gábor rendezőt jutalmazta külön elismerésben, a Magyar Nemzet különdíját Egressy Zoltán vette át.


22.50
A szakmai zsűri díjai:
Legjobb férfi főszereplő: Schlanger András,
Legjobb női főszereplő: Kovács Edit
Legjobb férfi mellékszereplő: Gerner Csaba
Legjobb női mellékszereplő: Liszi Melinda
Legjobb rendezés: Csiszár Imre (Garaczi László darabjának megrendezéséért)
Legjobb darab: Egressy Zoltán
A szakmai zsűri elnöke Tarján Tamás irodalomtörténész volt
 

Közönségszavazat:
A legjobb előadás: Egressy Zoltán

Felajánlók, támogatók szavazata:

Különdíjak:
 A Magyar Rádió különdíja: Egressy Zoltán
 A Magyar Teátrum különdíja: Koltay Gábor
 A Magyar Nemzet különdíja: Egressy Zoltán
 Az MTVA különdíja: Marton László

14.00
Az óraátállítással nehezített éjszaka után a színészcsapatok jelenleg a nagyszínpadon próbálják a darabokat. Hat órakor kezdődik az előadás, várhatóan hatalmas érdeklődés mellett tekinthetik meg a nézők és a média, mire inspirálta a Rákosi-évfordulós kiállítás a szerzőket, a rendezőket és a színészeket. A végső szót a zsűri mondja ki, de ha szabad sportközhelyekkel élni: ebben a játékban már mindenki nyertes.

Vasárnap 08.00
A mai Vasárnap Reggel cikke a drámaíróversenyről:

Éjjel születtek a drámák
VERSENY A békéscsabai színházban pezseg az élet ezen a hét végén

A startpisztoly eldördülése jelezte szombaton délután fél egy körül, hogy a Békéscsabai Jókai Színházban megkezdődött a XVII. Magyar Drámaíró Verseny. A csapatok ezúttal a Rákosi Mátyás életét bemutató kiállításról írt műveket viszik színre.

Gajdács Emese
Nagy volt a sürgés-forgás szombaton dél után a Jókai színház klubjában, itt tartotta ugyanis a köszöntéssel egybekötött „eligazítást” Seregi Zoltán rendező, aki Fekete Péter direktort helyettesítette, de mindenkit megnyugtatott, később az igazgató is megérkezik.
Megismerhettük a csapatokat is. Csiszár Imre Garaczi László drámáját rendezi, Cseke Katinka, Kara Tünde, Nagy Erika, Gerner Csaba, Tege Antal és Szabó Lajos színművészekkel. Egressy Zoltán darabját Marton László állítja színpadra Csomós Lajossal, Gulyás Attilával Presits Tamással, Kiss Ramónával, Komáromi Anettel és Liszi Melindával. Szabó T. Anna alkotását Gubik Petra, Fehér Tímea,
Kovács Edit, Katkó Ferenc, Schlanger András és Vadász Gábor játsszák majd, Koltay Gábor rendezésében.
Még pénteken este a Duna TV Kultikon című magazinjában húzták ki a drámaíró verseny témáját. A rendezvénysorozat ötletgazdájának, Siposhegyi Péternek fia, Zsolt kapta a feladatot, hogy a Magyar Nemzet Magazin mellékletéből válasszon. Itt dőlt el, hogy a felkért alkotóknak a Nem vicces - bölcs vezérünk feje az ostornyélen című cikk alapján kell írniuk, mely a hatvan éve megnyílt, Rákosi Mátyás életét bemutató budapesti kiállításról szól.
A szerzők ezt követően elfoglalták szállodai szobáikat, s a éjszakát is kihasználva megírták műveiket. Garaczi László 7 óra 45 perckor küldte el a Békeharc és karaoke, Egressy Zoltán 7 óra 54 perckor az Idestova hatvan és Szabó T. Anna 7 óra 59 perckor a Kézi vezérlés című darabját.
Így aztán a hivatalos megnyitó után, 13 óra körül a csapatok elvonultak a számukra kijelölt próbatermekbe s megkezdték a munkát a rendezőkkel. A hármas bemutató ma 18 órától kezdődik a békéscsabai Jókai színházban, de már a szombati próbák is nyilvánosan zajlottak le. A zsűri (dr. Tarján Tamás irodalomtörténész, Gazsó L. Ferenc az MTVA vezérigazgató-helyettese, dr. Cs. Tóth János, debreceni könyvtár igazgatója, Pethő Tibor, színikritikus, Mészáros Katalin a Duna TV szerkesztője, Zalán Tibor író, Linka Ágnes szerkesztő-riporter, dr. Elek Tibor irodalomtörténész) idén is kiosztja a legjobb férfi- és női fő- és mellékszereplőknek járó díjat, jutalomban részesül a legjobb darab, a legjobb rendezés, valamint lesz közönség- és különdíj is.

19.30
A próbákat végigkísérő bloggerek beszámolói szerint (itt, itt és itt) remek hangulatú alkotómunka folyik a rendezők irányításával, a közönség nem egészen 24 óra múlva jót szórakozik majd. Hamarosan véget érnek a próbák és a jól megérdemelt pihenés következik, majd holnap délelőtt kezdődik elölről a darabok betanulása.

16:00
Képgaléria a ma történtekről itt!

14.30
A webkettő is beépült a különleges rendezvény folyamába: mindhárom csapat kap egy-egy bloggert, akik a Jókai színház weboldalán, illetve a Bárka Online-on tudósítanak a próbák részleteiről is.14.00
A Vigadóban a Marton-csapat olvasópróbájába pillantottunk be. A felvétel mobiltelefonnal készült, így ne várjanak tőle művészi minőséget, inkább csak arra alkalmas, hogy másfél percre átadja a hangulatot.
12.53
Az alkotók nyilatkoztak az elkészült munkákról, itt olvashatók a Jókai színház weboldalán.

12.40
Eldördült a startpisztoly, elkezdődött az éjszaka elkészült munkák próbája. A színészcsapatok most ismerkednek a szövegekkel, megkezdődtek az olvasópróbák.

Beszédes című darabok születtek: Garaczi László Békeharc és karaoke címmel írta meg darabját, Egressy Zoltán munkájának címe Idestova hatvan, míg Szabó T. Anna a Kézivezérlés címet adta darabjának.

Hamarosan bepillantunk a kulisszák mögé is.

Szombat 12.00
Hamarosan kezdődik a hivatalos verseny, jelenleg a színészklub előtt várnak az alkotók és a stábok.

Péntek 21.00
A művészek a Duna Tv Kultikon című műsorában kapták meg a témát, mint ahogy itt sorsolták ki az elkészült egyfelvonásos darabok rendezői és színészcsapatait is.

Garaczi László munkáját az 1. számú csapat adja majd elő vasárnap Csiszár Imre rendezésében, tagjai: Kara Tünde, Gerner Csaba, Nagy Erika, Szabó Lajos, Cseke Katinka, Tege Antal). Egressy Zoltán egyfelvonásosát a 2-es csapat - Csomós Lajos, Liszi Melinda, Presits Tamás, Gulyás Attila, Kiss Ramóna, Komáromi Anett - adja majd elő Marton László rendezésében, míg Szabó T. Anna darabját a Gubik Petra, Katkó Ferenc, Fehér Tímea, Schlanger András, Kovács Edit, Vadász Gábor csapat mutatja be Koltay Gábor rendezésében.

Az írók ezekben a percekben foglalták el szállodai szobáikat, kapcsolták be számítógépeiket és izzították a szövegszerkesztőket.

A témát egyébként a Magyar Nemzet című napilap kulturális mellékletéből sorsolta ki Siposhegyi Zsolt, az egykori ötletgazda, a már elhunyt Siposhegyi Péter író fia. A hármas téma arról a kiállításról szól, melyet az akkor hatvanéves Rákosi Mátyás születésnapja alkalmábóél rendeztek éppen hatvan esztendeje, 1952. márciusában.

Az íróknak reggel kell leadniuk munkáikat, majd megkezdődnek a próbák a békéscsabai Jókai Színházban, végül vasárnap este 18 órakor tekintheti meg a nagyérdemű is az előadásokat. A szakmai zsűri mellett a közönség is szavazhat a legjobban sikerült művekről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!