Kultúra

2011.05.07. 19:27

Kiállítással emlékeztek Ilovszky Bélánéra

Ilovszky Bélánéra, Irénke nénire emlékeznek az orosháziak. A tavaly elhunyt festőnek 76 képéből nyílt kiállítása születésnapján, május 7-én a művészetek házában.

cs. i.

Gonda Géza köszöntötte a család és a Kulturális Kapcsolatok Egyesülete nevében Irénke tisztelőit, akik szombaton délután azért mentek el a volt zsinagógába, hogy részesei legyenek a szemet gyönyörködtető tárlatnak, melyet Horvát János festő válogatott.

Itt 2007-ben volt kiállítása az akkor 90. születésnapját ünneplő idős alkotónak. Most ismét rá emlékezik a hálás közönség- mindazok, akik a tisztaság, a szeretet, a harmónia tolmácsolójának a munkásságát nagyra értékelik.

Dr. Janowszky Sándor főiskolai docens személyes emlékeit sorolta és arra emlékeztetett köszöntőjében, hogy a természet közelében élő alkotó ember az, aki megérintheti az örökkévalóságot és alkotásaival, így közvetített gondolataival képes legendává válni.

Kett Groza János azokat az alkotótáborokat idézte fel, ahol együtt festett külföldi és magyar Irénke nénivel. Ő volt az, akit nem előzhetett meg senki, korán érkezett kerékpárjával, frissen sütött süteményeivel és egy csokor virággal, amit azután megfestett. Koszorús Oszkár helytörténész arról beszélt, mit jelent az orosháziaknak Irénke néni munkássága, aki itt érett festővé, itt találta meg az alkotói közeget.

Sass Ervin méltatásában az alkotó szép iránti vonzalmát hangsúlyozta. Irénke néni minden kiállítására és saját galériájába is maga sütötte finomságokkal érkezett és várta tisztelőit. A szombati megnyitón szerettei ezt a hagyományt megtartva vendégelték meg a közönséget.

cs. i. -->

Címkék#Gonda Géza

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!