Kultúra

2011.03.28. 08:28

Tarolt a Godzilla, nyert Zelei és Nagy

Nagy Viktor, Zelei Miklós, Karafiáth Orsolya nyertek a XVI. Magyar Drámaíró Versenyen, amely, amennyire írói verseny ugyanannyira színházi verseny is.

k. i. jr.

A Békés Megyei Jókai Színházban három színházi csapatnak, Zelei Miklós, Karafiáth Orsolya és Kiss Ottó, a Cunami áldozata lett a magyar paprika című újságcikkből, mint ihletforrásból írott drámáit kellett színpadra állítania, gyakorlatilag egyetlen nap alatt. A szakmai és közönségdíjakért folyó versengést a március 26-27-re eső hétvégén tartották.

A közönség először Kiss Ottó: Várakozók című művét láthatta, amelyet Nagy Viktor rendkívül szépen, művészi igénnyel emelt színpadra. A mű egy pályaudvaron játszódik, ahol a vonatok sohasem állnak meg, a becketti helyzetben pedig az utasok közt sok téma merült fel, például a magyar paprika japán pusztulása is.

Karafiáth Orsolya önmagához hű őrülettel állt elő A Godzilla című zenés egyfelvonásosban, egy Japánban működő laboratóriumban Ottó az őrült tudós kívánja paprikás csirkével magyarrá változtatni az emberiséget. Sajnálatos módon ez a Godzilla megteremtéséhez és Elvis Presley feltámasztásához is vezet.

Zelei Miklós A sivatag rózsája című művében egy hungaronemzetközi konszern mintaprojektjei közé vezette a nézők figyelmét. A művet Szalma Dorotty rendező saját meghatározása szerint: cyberművészsoftpornothriller-antiglobalistaponyvaszappanoperettsorozatként vitte színre.

A Békés megyei közönség - amely vasárnap este is megtöltötte a színházat - könnyesre nevethette magát az utóbbi két darabon, míg az első előadás sajátos lírája is megérintette őket.
A zsűri értékelése után a következő díjak találtak gazdára a XVI. Magyar Drámaíró Versenyen:

- A zsűri által legjobbnak ítélt írásművet Zelei Miklós alkotta, A sivatag rózsája címmel.

- A szavazatok alapján a közönségdíjas előadás Karafiáth Orsolya: A Godzilla című művéből született.

- A Legjobb rendező kategóriában a szakmai zsűri a Magyar Nemzet különdíját Nagy Viktornak ítélte a Várakozók színreviteléért.

- A Legjobb színésznő a zsűri értékelés szerint Tarsoly Krisztina lett, aki A Godzillában játszott.

- A Legjobb színész díját a zsűri Tege Antalnak ítélte a Várakozókban nyújtott alakításáért. Itt a zsűri egy "fél" díjat még Janik Lászlónak is ítélt

A Godzillában Ottó, az őrült tudós megformálásáért.
- A Legjobb női mellékszereplőnek járó díjat Szilágyi Annamária kapta, A sivatag rózsájában játszott szerepért.

- A Legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat: Presits Tamás söpörte be, A Godzillában nyújtott alakításával.
- Különdíjakat kaptak emellett: Deutsch Anita és Fábián Anita színészek és Kiss Ottó író.

- A Duna TV rendezői különdíját Szalay Kriszta, A Godzilla rendezője kapta.
- Az mr1-Kossuth rádió különdíját Jancsik Ferencnek ítélték.

A XVI. Magyar Drámaíró Versenyről március 30-án, a Duna TV-n láthatnak bővebb összefoglalót az érdeklődők. A megírt drámákat a Bárka irodalmi folyóirat különszámában adja közre a szervező Békés Megyei Jókai Színház és a XXI. Század Magyar Irodalmáért Alapítvány.

Ezek is érdekelhetik