2009.02.23. 17:11
Megyei gasztronómiai naptár: pálinkás kezdés, kolbászos zárás
Valamiben legalább nagyhatalom a megye, és ezt ki kell használni ebben az évben is. Ezt Hódsági Tamás, a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke mondta hétfőn a békéscsabai Hotel Fiumében megrendezett étel-ital bemutatón.
Elhangzott, a megyei gasztronómiai fesztiválok társaságának tagjai továbbra is erősíteni kívánják egymást, és az egyes rendezvények a maguk programjain is ajánlják a többieket. A gasztronómiai események sora a gyulai pálinkafesztivállal kezdődik áprilisban, aztán sajt- és túró, sör és csülök, kenyér és libamáj, birka- és mangalicapörkölt, szilvásgombóc és Csabai kolbász is terítékre kerül. Borbemutatókat tartanak, ökröt sütnek, lakodalmas ételeket vonultatnak fel, medgyesi dinnyét kínálnak.
A rendezvényszervezők egyetlen bánata az, hogy a szervezés költségeit nem tudják pályázati pénzekből csökkenteni, pótolni, mert ilyen eseményekre szóló központi turisztikai pályázatokat nem írtak, és várhatóan nem is írnak ki. Dr. Ambrus Zoltán, a Csabai Kolbászfesztivál főszervezője hangsúlyozta, az agrárminisztériumnak mindenképpen segítő kezet kellene nyújtania, hogy ezek a Békés megyében megtermelt, minőségi alapanyagokat felhasználó gasztronómiai rendezvények megmaradjanak a jövőben is.