Kultúra

2008.10.14. 18:20

A Kemény-fiúk is töltenek a kolbászfesztiválon

Négyszázhúsz csapat gyúr az október 23-26-a közötti Csabai Kolbászfesztiválon, ahonnan a méteres és másfél méteres kolbászok sem hiányoznak. Izlandról, az Egyesült Államokból, Finnországból is neveztek. Csak a sátrakkal lefedett terület meghaladja a 6200 négyzetmétert.

ny. l.

Olimpiai bajnokok találkozója is lesz a Csabai Kolbászfesztivál a megyeszékhelyi sportcsarnoknál és környékén. A vízilabda-válogatott csapatát a töltésnél is Kemény Dénes szövetségi kapitány irányítja, és a hírek szerint érkeznek az olimpiai bajnok kajakos lányok, Kovács Katalin és Janics Natasa. Wichmann Tamás kenus világbajnok szintén tölti a kolbászt.

— Több ismert személyiség jön, de erről mi általában csak hallunk, mert a nevező csapatok hívják őket — mondta kedden a fesztiváli sajtótájékoztatón dr. Ambrus Zoltán főszervező. — Ami nagyon örömteli, a csabaiak rokonaikat, barátaikat, a cégek pedig partnereiket ekkorra várják az ország számos pontjáról és külföldről. Szabad szálláshely már szinte az egész megyében nincsen.

Az ismert személyiségeknél maradva, jut belőlük a zsűrikbe is, említhetjük Buday Péter mesterszakácsot, Grecsó Krisztián írót vagy Mártha Istvánt, a kapolcsi Művészetek Völgye igazgatóját. Dr. Ambrus Zoltán kiemelte, a disznóvágások, a szárazkolbászverseny, a szórakoztató programok mellett újdonság, hogy külön bemutatkozik Békés megye egyik települése, október 24-én Gyomaendrőd ízeit ismerheti meg a közönség, ez nemcsak a gasztronómiára, hanem a népművészetre, a kultúrára is vonatkozik. A szervezők azt szeretnék, ha a négynapos munkaszünet idején ideérkezők a fesztivál mellett más megyei településeket, azok értékeit megismernék.

A tájékoztatónak helyet adó Csabahús Kft. üzemigazgatója, Dékány Ferenc hangsúlyozta: az idei Magyar Termék Nagydíjat elnyerő Munkácsy-kolbásszal és Csabai szárazkolbásszal is jelen lesznek a fesztiválon, miként a méteres és másfél méteres kolbászaikkal. Más nagyüzemek — például a megyéből a Gyulai Húskombinát —, és kistermelők szintén hozzák portékájukat, ahogy Dékány Ferenc mondta: minden méteren lesz kolbász, és mindenkinek jut.

Nóvé Zoltán, a Körös Trade Kft. ügyvezetője elmondta,  kísérőprogramként mezőgazdasági, élelmiszer-ipari, turisztikai kiállítást rendeznek több, mint száz bemutatkozóval. A kiállításra a fesztiválhoz hasonlóan ingyenes a belépés.

Gábel István, a megyei agrárkamara titkárhelyettese arról szólt, hogy a sertéstenyésztői fórum helyett idén agrárkonferenciát tartanak, október 24-én a megyeházán. A sertéstenyésztés a megyében is  alapjáraton működik, 350 ezer jószágot tartanak számon a ''80-as évekbeli egymillióval szemben Békésben, és csupán ebből az ágazatból már nemigen lehet megélni.  Uhrin Zoltán, a 300 fizető tagot számláló Csabai Kolbászklub elnöke elmondta: Szlovéniából, Erdélyből, a Felvidékről és a Vajdaságból érkeznek vendégeik, testvérszervezeteik, a látogatók mellett őket is fogadják a 200 négyzetméteres sátrukban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!