Kultúra

2008.03.12. 20:04

Iskolapadból a világot jelentő deszkákra - casting a Jókaiban

Tíz-tizenkét éves lányokat kerestek szerdán a Békés Megyei Jókai Színház Mese a tűzpiros virágról című darabjához. Sokan szerették volna kipróbálni magukat a színpadon.

F. G. K.

Mese a tűzpiros virágról — ízlelgetem a címet, miközben életem első szereplőválogatására igyekszem. Magam sem értem miért, jobban izgulok, mint a gyerekek. Aztán kiderül, a látszat csal, a kicsik sem veszik félvállról a szereplést, hiszen miután Fekete Péter direktor elmondja, milyen karaktert keresnek, három lánynak azonnal inába száll a bátorsága.

— Nem tudom, mitől ijedtek meg. Ők akartak jönni, már egy órája a színház körül köröztek, nehogy lemaradjanak a megmérettetésről — mosolyog az egyik szülő, Belaczka Ilona.

Miközben beszélgetünk, a világot jelentő deszkákon javában bemelegítenek a gyerekek. Előre-hátra lengetik a lábukat, kézen járnak — eddig menne nekem is, állapítom meg, hogy nem sokkal később már a tornagyakorlatok láttán izzadni kezdjek. A zsűri nem sokat habozik, néhány perc után „kiszór” néhány iskolást, most nem ilyen mozgású gyereket keresnek.

— Milyen dalt ismersz? — kérdezi Zsanettől a színészből egy órára tanárrá avanzsált Hodu József. Végül a Kis kece lányomban egyeznek meg, amely annyira megtetszik a többi, öltözőben várakozó jelentkezőnek, hogy az is erre a nótára „gyújt rá”, akinek éppen a Tavaszi szél vizet áraszt vagy az Érik a szőlő strófáit kellene fújnia. Hogy a helyzet ne legyen olyan egyszerű, a gyerekeknek egy nem látható, csöpögő fagyit nyalva, egy utcán kacskaringózva, ugrándozva vagy éppen egy beszakadni készülő jégen átóvakodva is nótázni kell.

Zömüknek az éneklés is jól megy, de igazán akkor érzik magukat elemükben, amikor tornázhatnak. Hodu József azt még nyugodtan nézi, amikor a leendő színészek Hajtmann Erika fitneszedző kérésére cigánykereket vetnek, de akkor már behúzza a nyakát, amikor szaltóra és egyéb pörgésre, forgásra váltanak. Végül tízből négyen maradnak „versenyben”, majd később dől el, kiket láthat a közönség a színpadon.

— Kicsit csalódott vagyok, hogy nem sikerült — mondta a 11 éves Vida Zsanett, aki a tegnap történtektől függetlenül szeretne színész lenni, és a bírálók elmondása szerint van is hozzá tehetsége. A kilencéves Gergely Réka bejutott. Szerinte a suliban sem lenne gond, ha a próbák és az előadások miatt hiányozna egy keveset, hiszen jó tanuló.

Ebben az évadban már másodszor tartottak szereplőválogatást a Jókai színházban. A Vadkacsában nyújtott teljesítményéért Kesjár Katinka igen jó kritikát kapott az egyik országos laptól. Fekete Péter direktor elmondta, a mostani mesedarabhoz két gyereket keresnek egy szerepre, hogy kisebb legyen a terhelés, hiszen a darabot egy hónapig próbálják, egy hónapig játsszák.

Azokat a próbákat, amelyekhez kell majd az iskolás is, igyekeznek délutánra időzíteni, hogy a kis színészek ne hiányozzanak sokat az iskolából, de az utolsó, főpróbahéten éjjel-nappal dolgoznak. Éppen ezért nemcsak a szülőkkel, hanem a tanárokkal is beszélnie kell az igazgatónak, hogy megengedik-e a szereplést a gyerekeknek. Több, ma már felnőtt színész kezdte hasonlóan pályafutását a Jókai színházban. Sánta László a Légy jó mindhalálig főszerepét, Nyilas Misit játszotta kisiskolásként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!