Kultúra

2008.03.23. 17:24

Húsvét hétfő, a családokra szabott össznépi játék

Ahány ház, annyi szokás. Hatványozottan igaz ez a húsvétra is. Számos család évtizedek alatt sajátos húsvéti hagyományt teremtett szűkebb környezetében, amihez alkalmazkodnak a rokonok, ismerősök. Vagyis vevők az össznépi játékra. Amiben mindenki egyetért: másként éli meg az ember húsvét hétfőt gyermekként.

CS. R. — K. E.

Tarsoly Krisztina, a Békés Megyei Jókai Színház művésznője (fotónkon) kislányként nagyon szerette a húsvétot.
— Kellemes bája volt a locsolóvárásnak. Ezt egyetlen gyermektől sem szabad elvenni. Ahogy nőttem, úgy veszített a vonzerejéből. Ma már szívesebben töltöm baráti társaságban ezt a napot, a természetben, mondjuk egy tó partján sétálgatva. Persze a hozzám közelállóktól szívesen veszem, ha meglocsolnak, hogy ne „hervadjak” el.

Kiss Gergő, orosházi válogatott birkózó az idei húsvétot pihenéssel tölti. Sokat edz, az olimpiai kvalifikációs versenyekre készül.
— Kisfiúként még én is végigjártam a rokonságot. Tetszett is a dolog. Sok tojást gyűjtöttem. Ma már locsolás helyett édesanyám és a barátnőm inkább puszit kap tőlem. Családunk is tartja a hagyományt a húsvéti étkek terén. Az edzésterv nem tiltja a „kilengést”, már ami az evést illeti.

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Tarsoly Krisztina, a Jókai Színház művésznője baráti társaságban ünnepel.
[/caption]Korán jött az ünnep, kevesebben utaznak

Panaszkodnak az utazási irodák: a tavalyihoz képest idén a húsvét kevesebb pénzt hozott a konyhájukra.
— Korán jött az ünnep, ráadásul a jó idővel is adós maradt — hallottuk egy békéscsabai utazási irodában. Szerencsére a wellness-szállodákban akkor is kellemes, ha kint barátságtalan az idő. Nem véletlen, hogy idén a legtöbben három nap kényeztetésre fizettek be. Aki külföldre vágyott, az Ciprust vagy Máltát vette célba, meg Ausztriát abban a reményben, hogy ott még síelni is lehet.

Igaz nem utazási irodán keresztül, de Csomós Lajos színművész is útra kel húsvétkor.
— Mivel a barátnőm egri, én balmazújvárosi vagyok, meglátogatjuk az otthoniakat. Mindenütt terülj, terülj asztalka vár ránk. Családjaink nőtagjait meglocsolom. Az ajándék sem marad el. Nálunk a festett tojás a divat. Vidéki vagyok, Balmazújvárosban még szokás verselni...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!