Közélet

2016.12.19. 17:45

Könnyebbé vált a közlekedés a két település között

Hétfőn adták át ünnepélyesen Mezőgyánban, a művelődési háznál a felújított, Nagygyantét és Gesztet összekötő 42154-es jelű közutat. Kormányzati forrásból, nettó értékét tekintve több mint 3,2 milliárd forintból nagyjából 13 kilométert korszerűsítettek, lecserélve a korábbi kátyúrengeteget egy valóságos sztrádára, vagyis jelentősen javítva Mezőgyán és Geszt megközelíthetőségét.

Licska Balázs

A fejlesztés keretében mind kül-, mind belterületen szélesítették a burkolatot, illetve erősítették is, 11,5 tonna tengelyterhelésre alkalmassá téve. Nagygyantén átépítették a kereszteződést, a csomópontot, emellett Mezőgyánban és Geszten több autóbuszöböl épült. Mezőgyánban gyalogos-átkelőhely létesült a polgármesteri hivatal és a református templom előtt, Geszten pedig autóbuszoknak és személygépkocsiknak épültek parkolók, várakozóhelyek.

– Eddig szinte nem, csak embertelen, nehéz körülmények között volt megközelíthető a két település – ezt mondta dr. Kovács József országgyűlési képviselő beszédében. Hozzátette, hogy a két községben élők számára méltóbb körülményeket teremtettek, és hogy a fejlesztés – amiért köszönetet mondott Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek, aki eljárt az ügyben – egyfajta tisztelgés a Tisza-család és a két miniszterelnök előtt.

Vantara Gyula országgyűlési képviselő, Békés megye fejlesztési biztosa azt emelte ki, hogy a nettó 3,2 milliárd forintos fejlesztés révén egy olyan közút épült, ami hosszú évtizedeken keresztül megoldást jelent, és egy szlogent emlegetve azt mondta, hogy a ma járműveivel nem a tegnapi, hanem a mai utakon lehet immár közlekedni. Hangsúlyozta, hogy öt-tíz perccel csökken a menetidő mind az autóbuszok, mind a személyautók számára.

Hiszek abban, hogy az itt élők számára valósult meg a fejlesztés – fogalmazott Fábián Zsuzsanna. Geszt polgármestere hozzátette, hogy a helyieknek munkát biztosító cégeket, vállalkozásokat, beruházókat vonzhat a megújult aszfaltcsík a térségbe, és hogy az a modern kori fejlődés lehetőségét teremtette meg Geszt és Mezőgyán számára. Kiemelte, szükség volt a közútra, ami összeköti a két települést Békés megye többi részével.

Dani Attila, Mezőgyán polgármestere is arról beszélt, hogy a korszerűsített közút révén még több beruházás valósulhat meg a két településen. Kifejtette, hogy egy régóta vágyott fejlesztés végére tehettek pontot. Mint fogalmazott, korábban Nagygyanténál Mezőgyán és Geszt felé lekanyarodva azonnal le kellett lassítani, szlalomozni kellett a kátyúk miatt, olyan volt, mintha a világ végére ért volna az ember – most azonban olyan, mintha a világ közepe felé tartana.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. részéről Povázsai Pál projektiroda-vezető elmondta: 13,3 kilométer közutat újítottak fel, a fejlesztés korrekten és határidőre valósult meg. Külterületen 7,5 méterre, belterületen 6,5 méterre szélesítették az aszfaltcsíkot, külterületen nemesített padkával, belterületen pedig kiemelt szegéllyel.

Út és határátkelő Geszt és Cséffa között
– Mindig nagy öröm, ha Békés megyében megvalósul egy fejlesztés, az pedig még nagyobb örömet jelent, ha a megye egy olyan térségében adnak át beruházást, ami hátrányos helyzetűnek mondható, mint amilyen a sarkadi járás is – fogalmazott a megyei kormánymegbízott. Gajda Róbert kiemelte, hogy a közútnak folytatódnia kell, meg kell épülnie a még hiányzó 1,5 kilométeres szakasznak Geszttől egészen a magyar-román határig, Cséffa felé. Annak a beruházásnak az előkészítése már folyik. Hozzátette, hogy a fejlesztésnek rövid időn belül meg kell valósulnia, Geszt és Cséffa között határátkelőhelynek kell létesülnie. Hangsúlyozta, hogy ezzel megszűnhetne Geszt zsáktelepülés jellege, és hogy Geszt és Mezőgyán számára az jelentené a valódi fejlődés zálogát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!