Közélet

2016.10.05. 14:25

Cseresnyés: szükség van az irányított szakképzésre

A rendszerváltás óta nem dolgoztak annyian Békés megyében, mint napjainkban. Az elmúlt öt évben a foglalkoztatási ráta 9 százalékponttal emelkedett — hangzott el a Békéscsabai Szakképzési Centrumban megtartott szerdai sajtótájékoztatón, aminek Cseresnyés Péter munkaerő-piacért és képzésért felelős államtitkár volt a vendége.

P. G.

Az eseményen Mucsi Balázs, a BSZC főigazgatója köszöntötte a megjelenteket. Mint kiemelte, intézményük a következő években 2 milliárd forint értékű infrastrukturális fejlesztéseket hajt végre, egyebek mellett a nyomdaipari képzés területén.

Cseresnyés Péter hangsúlyozta, az egyre jelentősebb mértékben jelentkező munkaerő-piaci igények kielégítése szempontjából nagy szükség van az irányított szakképzésre. Hozzátette, globális munkaerő-igény egyelőre nem jelentkezik, a szakképzés átalakításával pedig ezt hosszú távon is el fogják kerülni. Külön kitért a duális képzésre, aminek keretében a tanulók munkahelyi körülmények között vehetnek részt gyakorlati képzésen.

— Ennek eredményeként a részvevők az élethez közelebb menve ismerhetik meg a hivatást, illetve egy olyan munkakultúrát is magukba szívhatnak, amivel a végzettség megszerzését követően gyorsan elhelyezkedhetnek — ecsetelte. — 21 év helyett 25 éves korig lehet ingyen megszerezni az első szakmát; a második szakma megszerzése is ingyenes, de abban az esetben már a felnőttképzés keretei között kell tanulni. Cseresnyés Péter emlékeztetett: az elmúlt három év során 660 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma.

Vantara Gyula országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, napjainkban komoly változások mennek végbe hazánkban, a gazdaság a mennyiség helyett egyre inkább a minőségbe megy át, amivel kapcsolatban az oktatásnak, a szakképzésnek kiemelt szerep jut.

Gajda Róbert, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott a közelmúltban megtartott járási képzés- és állásbörzék eredményét vette górcső alá. A valamennyi járásban megrendezett programon összesen 2773-an jelentek meg. Számukra 501 munkáltató ajánlott több mint 1500 állást, ami alátámasztja a részbeni munkaerőhiány meglétét. A megjelentek közül 408-an el is helyezkedtek, 156-an képzésekre regisztrálták magukat.

Dr. Nagy Ágnes, a Békés Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának főosztályvezetője bejelentette, a rendszerváltás óta soha nem dolgoztak annyian Békés megyében, mint napjainkban. Kitért arra, hogy az elmúlt hónapokban 300 közfoglalkoztatottat vezettek vissza az elsődleges munkaerő-piacra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!