Közélet

2016.08.01. 17:06

Az M44-est nem érinti a kormány döntése

Az M44-es gyorsforgalmi út a már bejelentett tervek szerint megépül - közölte a Békés Megyei Kormányhivatal hétfőn.

MTI/beol.hu

A Portfolio.hu írt arról, hogy a kormány egy héttel ezelőtt még azt tervezte, hogy kétszer háromsávosra bővítik az M1-es és M7-es autópályát. „Az M1-es autópályát Budapest és Győr között fejlesztették volna, míg az M7-est Budapest és Balatonvilágos közt. Egy friss kormányhatározat szerint, amely a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg, mindezeket visszavonják. A bővítés egyébként része volt az „Olimpiai városrendezési, elhelyezési és helyszíntervnek” — fogalmaztak a sajtóban több helyen.

Az elmúlt bő huszonnégy órában felmerült, hogy a 44-es út fejlesztését is érinti a döntés, információnk szerint erről nincs szó, azt a határozatot nem vonták vissza.

A kormány 1371/2016. (VII. 15) kormányhatározatban rögzítette a 44-es út fejlesztését. A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat 1. számú mellékletében, a 4. táblázatban a 7., 14., 15., 21., és 22. sor vonatkozik az M44-es egyes szakaszaira. A döntés azóta nem változott, az elmúlt egy napban a sokat emlegetett 1422-es kormányhatározat sem írta azt felül.

A félreértést az okozhatta, hogy a kormány visszavonta a központi költségvetésből finanszírozott közúti beruházásokról szóló 1010/2015. (I. 20.) Korm. határozat módosításáról szóló 1871/2015. (XII. 2.) Korm. határozatot.

Ez a gyakorlatban a Modern Városok Program megállapodásai között Sopron, Szolnok, Békéscsaba magas szintű útkapcsolatának kiépítését, valamint Ózd, Debrecen, Győr és Esztergom közúti kapcsolatrendszerének fejlesztését takarja, de az M44-es út említett szakaszaihoz nincs köze, és ahogy a határozatok számából is látszik, az eredeti döntéshez sem.

A Békés Megyei Kormányhivatal tudatta: az M44-es gyorsforgalmi úttal kapcsolatban továbbra is az a kormányhatározat van érvényben, amely szerint a kormány több közútfejlesztési projekt megvalósítását támogatja, a projektek között szerepel az M44-es Tiszakürt-Kondoros; Kondoros-Békéscsaba; Nagykőrős-Tiszakürt; az M8 Kecskemét-Nagykőrös közötti szakasza, valamint az úgynevezett Fürjesi út (M44-4432 közötti összekötő út Békéscsabánál) projekt megvalósítása.

Az M44-es tehát meg fog épülni - hangsúlyozták.

A korábbi sajtóhírek szerint az M44-es gyorsút Tiszakürt-Kondoros közötti szakaszának kivitelezése idén ősszel, a Kondoros-Békéscsaba közötti szakasz 2017 tavaszán, a Nagykőrös-Tiszakürt szakasz kivitelezése pedig 2017 nyarán kezdődhet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!