Közélet

2016.05.19. 17:21

Csoki jár az ötös dolgozatért Gyulán

Májusban is csokoládét kapnak azok diákok, aki bemutatják ötös dolgozatukat a Gyulai Ifjúsági Központban. A kezdeményezés legfőbb célja, hogy a gesztussal mosolyt csaljanak a jól teljesítő diákok arcára, de egy hosszú távú közösségépítés is szerepel a tervek között.

Papp Gábor, fotó: Imre György

Fotó: IMRE GYORGY

— Egy netes képről vettük a példát. A fotón egy kávézó elé kihelyezett táblán hirdették, hogy aki beviszi az ötös dolgozatát, egy forró csokit kap ajándékba — nyilatkozta lapunknak Ament Balázs, a Gyulai Ifjúsági Központ vezetője. Mint elmondta, a kezdeményezés megtetszett nekik, ezért úgy döntöttek, hogy elindítanak egy hasonló geget. Eger egyik leghíresebb csokoládét készítő cukrászdájában beszerezték az ajándékokat, majd április 1-jén meghirdették az akciót.

Ament Balázs elárulta, hogy ez a dátum sokakat megtévesztett, egy ideig a legtöbben azt is hitték, hogy áprilisi tréfáról van szó, így gyakorlatilag újra fel kellett hívniuk a figyelmet az ötletre, aminek hatására számos fiatal kereste fel az ifjúsági központot.

— Előzetesen arra gondoltunk, hogy az általános iskola felső tagozatára járó és a középiskolás diákok hozzák majd az ötös dolgozataikat, de ahogy telt az idő, alsósok, illetve alsósok szülei is felkerestek minket - hangsúlyozta Ament Balázs, majd hozzátette: a folyamatosan erősödő érdeklődésre tekintettel májusra is meghosszabbították az akciót, és ebben a hónapban is várják a diákokat.

— Természetesen nem azt várjuk, hogy a csokoládé hatására a fiatalok hirtelen megtáltosodnak — fogalmazott a GYIK vezetője. — A diákoknak saját magukért, saját érdekükben kell tanulniuk, de azért abban bízunk, és a visszajelzések is arról tanúskodnak, hogy sikerült mosolyt csalnunk az arcokra, miközben persze egyfajta visszajelzést is adunk azoknak, akik jó jegyeket szereznek. Örülünk, hogy az idő előrehaladtával egyre többen jöttek be hozzánk, hogy átvehessék a jutalmukat.

Ament Balázs kérdésünkre kifejtette, várhatóan a szeptemberben kezdődő új tanévben is lesz folytatása az akciónak.

— Egyelőre kérdéses, hogy ebben a formában folytatjuk-e tovább a jó jegyek elismerését — ecsetelte a szakember. — Szeretnénk ugyanis a közösségekhez való tartozásra ösztönözni a fiatalokat, így nem kizárt, hogy ezt a két területet összekötjük egymással. A diákoknak egyre kevesebb szabad idejük van, nagyon sokan külön órákra járnak az amúgy sem túl pihentető iskolai foglalkozásokat követően. Természetesen nem ettől akarjuk eltántorítani őket, hanem szeretnénk ha emellett azért magukra is jutna idejük, hogy társaságba járjanak, megismerjék egymást. Nem egyedi eset az sem, hogy egy-egy fiatalnak akad egy remek ötlete, de nem tudja, hogy annak megvalósításában kihez forduljon, kitől várhat segítséget, így az elképzelésből nem lesz semmi. Ebben is próbálunk támogatást nyújtani. Még nagyon gyerekcipőben jár az ötlet, de hosszabb távon szeretnénk egy gyulai ifjúsági kedvezményrendszert kidolgozni, amit részben a közösségi szerepvállaláshoz is kötnénk.

Kellemes visszajelzés
Hemző Csenge, az Implom József Általános Iskola hetedikes diákja egy ötös földrajz dolgozatért kapott csokoládét ott jártunkkor a GYIK-ben. — Jónak tartom az ötletet, mert egyrészt ezzel a gesztussal elismerik a munkánkat, másrészt, aki betér az intézménybe, megismerheti a Gyulai Ifjúsági Központot is - osztotta meg tapasztalatait a diáklány. — Az osztálytársaim nagy része is megtette ezt, és nagyon tetszett nekik a környezet, a közösség, és persze a csoki is ízlett. Valóban nem az édességért tanulunk, de ez egy kellemes visszajelzés számunkra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!