Közélet

2016.05.10. 19:00

Bod Tamás: a kórházak összevonása óta nőtt az adósságállomány

Több mint figyelmeztető, hogy a jelenlegi 48 milliárdos országos kórházi adósságállomány 5 százalékát a Békés Megyei Központi Kórház halmozta fel — fogalmazott keddi gyulai sajtótájékoztatóján Bod Tamás.

P. G.

Az Együtt helyi elnöke elmondta, május elsején az említett adósságállomány átlépte a 2 milliárd forintot. Hozzátette, az összevonás óta eltelt egyetlen hónap alatt, azaz áprilisról májusra a gyulai és a békéscsabai kórház adósságállománya csaknem 200 millió forinttal nőtt – egészen pontosan 184 millió forinttal, ami nagyon rossz tendenciának számít.

Általánosságban kifejtette, a magyar kórházak adóssága május elsejével úgy közelítette meg az 50 milliárd forintot, hogy tavaly 60 milliárd forintot fordított a kormány a honi kórházak pénzügyi és gazdasági konszolidációjára.

— De látszik, hogy ez a rossz és elégtelen finanszírozás miatt csak szépségtapasz volt, a hiány, az adósság újratermelődik. Ördögi körben van a honi egészségügy — fűzte hozzá. — A Békés Megyei Központi Kórház mostani vezetése kis részben tehető felelőssé az adósságért, ennek alapvető oka az elégtelen finanszírozás. De aligha lehet elmenni szó nélkül, hogy az összevonás utáni egy hónap pénzügyi szempontból ilyen feketére sikerült. Mindez kétségbe vonja az integráció értelmét.

Ezt követően részletesen ismertette, pártja egészségüggyel kapcsolatos javaslatait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!