Közélet

2014.02.07. 14:19

Tudományos programokkal ünneplik a 150 éves fennállást

Nagyszabású előadássorozattal emlékeznek meg a békéscsabai Réthy Pál kórházban az intézmény 150 évvel ezelőtti alapításáról — hangzott el pénteken, a programokat beharangozó sajtótájékoztatón. Dr. Becsei László főigazgató-főorvos elmondta, idén az ünneplést tudományos rendezvények sorozatával kívánják megvalósítani.

M. P. M.

— Jubilálásunkhoz a szakterületek jeles képviselőit invitáltuk, hogy a történeti visszaemlékezés mellett az érdeklődők az aktuális szakmai eredményeket, sikereket is elsőkézből hallhassák — hangsúlyozta a főigazgató.

— Másfél évszázaddal ezelőtt a kórházlétesítés lelkes pártolói dr. Réthy Pál vezetésével alakították át a szőlőskerti csőszházat betegellátó hellyé. A kórház 150 éves történelme magán viseli a nemzet sorsának minden szerencsés és szerencsétlen változását és az orvostudomány rohamos fejlődésének összes hatását.

Dr. Becsei László, emlékeztettet, a fejlesztések, bővítések folyamatosan jelen voltak az intézményben. 1881-ben 40 beteg felvételére alkalmas épületet alakítottak, melyet aztán 1902-ben egy, a fertőző betegeknek szánt épülettel bővítettek. 1981-ben 270 ágyas, hatszintes pavilon létesült, 1995-ben pedig 400 ágyassá bővítették a komplexumot, ezenfelül orvos- és nővérszállás is épült.

Az utóbbi idők sikere a 2008-as belgyógyászati tömb felújítása (930 millió forint) és a rehabilitációs tömbben helyet kapó ápolási osztály komfortosítása. 2010-ben fejlesztették a sürgősségi betegellátó osztályt (513 millió forint).

— Jelenleg infrastrukturális fejlesztés és gép-műszer beszerzés két pályázat keretében folyik, összességében 4,3 milliárd forint értékben.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!