Közélet

2013.02.22. 08:17

Koszorús Oszkár életet visz a levéltárba

Az orosháziak helytörténésze, számtalan könyv szerzője, könyvesboltosa nyugdíjasként se pihen.

Cs. I.

Az orosháziak helytörténésze, számtalan könyv szerzője, könyvesboltosa (a bolt nemzetközi hírű hely volt, a messzire „szakadt” hazánk fiai elsőként oda tértek be és tájékozódtak a tulajdonosnál) nyugdíjasként se pihen. A volt könyvesboltvezető, Koszorús Oszkár most az orosházi evangélikus egyházközség levéltárosa.

–Valóban, 2012 október elejétől heti három napomat töltöm a levéltárban. Nem idegen számomra ez a feladat, hiszen az indulástól kezdve gyakran megfordultam itt. Egyúttal az egyházmegye gyűjteményi megbízottja és az Országos Evangélikus Gyűjteményi Tanács tagja vagyok. Orosháza 1744-es alapításával egy időben jött létre az evangélikus egyházközség, ami azóta folyamatosan létezik. A  kezdetektől  vezetik a születési és házassági anyakönyveket, 1771-től a halottak adatait.

Olyan jegyzőkönyveket, gazdasági, iskolai  iratokat is őriz a levéltár, amelyek Orosháza történetéhez tartoznak, egyúttal nemzeti kulturális örökségünk részét képezik – sorolta.
Szavaiból kivettük, Koszorús Oszkár igyekszik életet varázsolni a levéltárba.

– Folyamatosan fogadom a családtörténeti kutatókat, a különböző pályamunkákhoz, tanulmányokhoz, szakdolgozatokhoz anyagokat kereső érdeklődőket. Egyúttal nekiálltam egy orosházi evangélikus bibliográfia összeállításának, a huszadik évfolyamába lépő Orosházi Harangszó egyik felelős kiadójaként pedig minden lapszámban igyekszem közzétenni helyi egyháztörténeti írásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!