Közélet

2011.08.18. 17:27

Szociális intézetbe kerülhet az Univerzálnál kolduló férfi

A csabai önkormányzatnál összeült csütörtökön egy stáb a polgármesteri hivatal szociálpolitikai osztálya, a családsegítő és a rendőrség munkatársainak részvételével.

ny. l.

Mint arról már a Beol-on beszámoltunk, van olyan békéscsabai hajléktalan, akivel szemben csak a rendőrök tizenöt feljelentést tettek közterületi alkoholfogyasztás, köztisztasági szabálysértés, garázdaság miatt. A büntetést ezek a lecsúszott emberek nem fizetik be, nincs honnan behajtani.

Békéscsabán, a 100-as ABC előtt több hajléktalan múlatja az időt napközben, egyikük a kirakatnak támaszkodva, ülve koldul a bejáratnál. Társai várják, hogy összegyűljön a műanyagpalackos borra a pénz, és közösen isznak. Ezután általában veszekszenek, esetenként a kis- és nagydolgukat is az utcán végzik, a járókelőket megbotránkoztatva.

A csütörtöki egyeztetésen döntés született arról, hogy a békéscsabai képviselő-testület szeptemberi ülésére olyan rendeletmódosítást terjesztenek elő, amely Békéscsaba kiemelt övezeteiben megtiltja a koldulást, és szabálysértési büntetéssel szankcionálja a rendelet előírásait be nem tartó embereket.

Elhangzott, az Univerzál Áruház előtt kolduló férfival, férfiakkal szemben — lakossági feljelentés alapján — szabálysértési eljárást indítottak (köztisztasági szabálysértés, szeméremsértés). Az érintett hajléktalanok szociális helyzetének megoldására egyedi, hosszú távú, tartós megoldást keresnek (szociális intézeti elhelyezés), az illetékes társszervek és hatóságok bevonásával: rendőrség, családsegítő központ, karitatív szervezetek, hivatásos pártfogók.

Dr. Hajdú Antal ezredes, Békéscsaba rendőrkapitánya a megbeszélés után kiemelte: a rendőrség a hatályos jogszabályok alapján eddig is eljárt a hajléktalanokkal szemben, és köztisztasági, közegészségügyi szabálysértések miatt feljelenést tettek az önkormányzatnál. Amennyiben a közterületek használatának rendjénél változás lesz, vagyis kiderül, hol nem lehet a városban némán sem koldulni, kéregetni, a rendeletmódosításnak megfelelően intézkednek.

Békéscsaba rendőrkapitánya elmondta, amikor megkapják azt a listát, melyen a tiltott helyek, övezetek szerepelnek, átnézik, és ha szerintük szükséges, további javaslattal élnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!