Közélet

2011.08.26. 11:42

Mire elég a járóbetegellátás egyszeri pénze?

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium több mint másfél milliárd forint többletforrást biztosít a járóbeteg-szakellátást végző egészségügyi szolgáltatóknak a miniszteri tartalékkeretből.

G.E. — L. J.

Az összegből 255 intézmény — köztünk megyénk három kórháza — jut egyszeri finanszírozáshoz.   A keret felosztása során elsődleges szempontként a teljesítmény-volumenkorlátot (tvk-t) tartósan meghaladó, a betegellátási szükséglet által indokolt túlteljesítést vették figyelembe. A többletforrást a betegállátásra, a várólisták csökkentésére használhatják fel 2011 október végéig. A támogatás összegét úgynevezett német pontokban határozták meg (1 német pont 1,5 forintnak felel meg).

— Mi 3 millió 252 ezer 650 német pontot kapunk, ami 4,8 millió forintnak felel meg — mondta megkeresésünkre dr. Kalmár Mihály, az orosházi kórház főigazgatója. — Ez a minimális összeg csupán tűzoltásra elegendő, arra, hogy egy picivel több beteget tudjunk ellátni, némileg feljebb tudjuk pörgetni a várólistákat.

— A békéscsabai Réthy Pál kórház a többletforrásból 9 millió 693 ezer 69 németpontot kapott, ami a jelenleg érvényben lévő finanszírozási szabályok alapján 14,5 millió forintnak felel meg. Ez a korábban meghatározott járóbeteg-szakellátási volumen kiegészítésére használható fel a finanszírozási év hátralévő részében, s az intézmény átlag havi járó volumenének mindössze 22 százaléka — mondta kérdésünkre dr. Becsei László főigazgató-főorvos. 

Mint megtudtuk, a békéscsabai kórház átlagosan csaknem 50 százalékkal túllépi a rendelkezésre álló TVK-t, így ez az összeg átlagosan egy havi kifizetetlen teljesítmény finanszírozására lesz csak elegendő. 

— Ahhoz, hogy az intézmény járóbeteg-szakellátási teljesítménye teljes egészében finanszírozott legyen, ekkora nagyságú többlet volumenre — az alacsony járó tvk miatt — minden hónapban szükség volna — jelentette ki dr. Becsei László.

A megyei fenntartású, Gyulán működő Pándy Kálmán kórház 14,7 millió pont tvk-emelést kapott júliusra. 

— Intézményünkben az új komputer tomográf (ct) beszerezése és beüzemelése idején az ilyen jellegű diagnosztikai vizsgálatokat le kellett állítani, s azokat máshol végezték el a járó-, illetve fekvőbetegeink részére. Az így keletkezett többletköltségek, illetve ezen vizsgálatok fedezetét jelenti számunkra ez a többlet forrás — tudtuk meg dr. Kovács József főigazgató-főorvostól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!