Közélet

2011.08.31. 16:43

Egyszerre csengetnek be Orosházán minden diáknak

Összevont tanévnyitót tartanak szerdán délután Orosházán a Táncsics gimnázium előtti téren, mely ebben az évben megújult struktúrában fogadja a diákokat.

cs. i.

Az Orosházi Táncsics Mihály Közoktatási Intézmény és Tehetségközpont 1920 tanulóval kezdi meg a tanévet. Békés megye legsokoldalúbb intézményében az összalkalmazotti létszám 161,5 pedagógus, és 55 nem pedagógus közalkalmazott. A legfontosabb változás, hogy az új intézmény egyszerre tehetségközpont, és a Szegedi Tudományegyetem Rezidens Központja (erről a szerdai tanévnyitó előtt írták alá a megállapodást).

Az új intézmény egységei: székhelyintézmény a Táncsics gimnázium, Vörösmarty Mihály Tagintézmény, Rákóczitelepi Telephely, Czina Sándor Tagintézmény, Kardoskúti Tagintézmény és a Pedagógiai Szakmai és Egységes Szakszolgálati Tagintézmény.

Dr. Blahó János főigazgató elmondta, a rezidens központi rang kiemelt feladatukká teszi a tehetséges tanulók számára biztosítani a továbbtanulást, a sikeres életpálya elérését. Cél az intézményben folyó innovatív, minőségi munkával a térség, a régió kiemelt közoktatási centrumává válni.

Külsőségekben is van néhány változás: kilenc új interaktív táblát szereltek fel a termekben, megváltozott az irodák rendje az intézményi keretekhez igazodva, a Táncsicsban kapott helyet a Pedagógiai Szakmai és Egységes Szakszolgálati Tagintézmény.

Tiltakozás a diákok kirendelése ellen

Az MSZP Orosházi Szervezete közleményben jelezte, hogy megdöbbenéssel értesült arról, hogy Dancsó József polgármester az összes önkormányzati fenntartású iskola tanulóját kirendelte a Táncsics gimnázium elé, és ott egy összevont tanévnyitót tartatott.

Mindeddig a Vörösmarty Mihály és a Czina Sándor Általános Iskolákban, azaz új nevükkel, „tagintézményekben” – emlékeztetve azok hajdani önállóságára – a tanévet az iskolákban megtartott évnyitóval kezdték. Ezzel a hagyománnyal szemben, a mai napon az itt tanuló diákoknak parancsszóra a Táncsics gimnázium elé kellett vonulniuk, hogy Dancsó József és a fideszes vezetők szólhassanak a tömeghez. Ugyanide kellett zarándokolniuk a rákóczitelepi és a kardoskúti általános iskola diákjainak is. Sokaknak nehézséget és fáradságot okozott a városközpontba való bejutás, és joggal tették fel a kérdést: „Miért kell idejönni, amikor ez nem a mi iskolánk?” - írják az orosházi szocialisták.

A Fidesz is reagált a közleményre

Az MSZP közleményére reagálva a Fidesz helyi elnöksége leszögezi, hogy „a tanévnyitó ünnepséget nem a város, hanem az intézmény vezetése szervezte. Az ünnepségen a tanév megnyitása mellett, egy új közoktatási intézmény létrejöttét ünnepeltük, amely a megyében, sőt az országban is egyedülálló képzési programot kínál, mégpedig élvezve hazánk egyik legmagasabban jegyzett felsőoktatási intézményének, a Szegedi Tudományegyetemnek a támogatását.

A Táncsics Mihály Közoktatási Intézmény és Tehetségközpont több tagintézmény összeolvadásával jöhetett létre. Az összetartozás hangsúlyozása, és a közös identitás kialakulásának elősegítése kulcsfontosságú az új oktatási központ jövőjét illetően, ezért csak támogatni tudjuk a központi tanévnyitó ünnepség létrejöttét.” Mint írják, a szervezők „mindent megtettek annak érdekében, hogy a résztvevők számához mérten zökkenőmentesen zajlódjon le az ünnepség. A helyszín egészségügyi pontokat állítottak fel, ahol a résztvevők esetleges rosszullét esetén hűvösbe vonulhattak, és hideg vizet vehettek magukhoz. A rendőrség biztosította a helyszínt, és a mentők is vigyázták a tömeget. A tanévnyitó ünnepség nem egészen 40 perc alatt lezajlott.”

Mindeddig a Vörösmarty Mihály és a Czina Sándor Általános Iskolákban, azaz új nevükkel, „tagintézményekben” – emlékeztetve azok hajdani önállóságára – a tanévet az iskolákban megtartott évnyitóval kezdték. Ezzel a hagyománnyal szemben, a mai napon az itt tanuló diákoknak parancsszóra a Táncsics gimnázium elé kellett vonulniuk, hogy Dancsó József és a fideszes vezetők szólhassanak a tömeghez. Ugyanide kellett zarándokolniuk a rákóczitelepi és a kardoskúti általános iskola diákjainak is. Sokaknak nehézséget és fáradságot okozott a városközpontba való bejutás, és joggal tették fel a kérdést: „Miért kell idejönni, amikor ez nem a mi iskolánk?” - írják az orosházi szocialisták. A Fidesz is reagált a közleményre Az MSZP közleményére reagálva a Fidesz helyi elnöksége leszögezi, hogy „a tanévnyitó ünnepséget nem a város, hanem az intézmény vezetése szervezte. Az ünnepségen a tanév megnyitása mellett, egy új közoktatási intézmény létrejöttét ünnepeltük, amely a megyében, sőt az országban is egyedülálló képzési programot kínál, mégpedig élvezve hazánk egyik legmagasabban jegyzett felsőoktatási intézményének, a Szegedi Tudományegyetemnek a támogatását.

A Táncsics Mihály Közoktatási Intézmény és Tehetségközpont több tagintézmény összeolvadásával jöhetett létre. Az összetartozás hangsúlyozása, és a közös identitás kialakulásának elősegítése kulcsfontosságú az új oktatási központ jövőjét illetően, ezért csak támogatni tudjuk a központi tanévnyitó ünnepség létrejöttét.” Mint írják, a szervezők „mindent megtettek annak érdekében, hogy a résztvevők számához mérten zökkenőmentesen zajlódjon le az ünnepség. A helyszín egészségügyi pontokat állítottak fel, ahol a résztvevők esetleges rosszullét esetén hűvösbe vonulhattak, és hideg vizet vehettek magukhoz. A rendőrség biztosította a helyszínt, és a mentők is vigyázták a tömeget. A tanévnyitó ünnepség nem egészen 40 perc alatt lezajlott.” -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!