Közélet

2011.07.20. 13:42

Átadták a szarvasi szakrendelőt

Több mint félmilliárd forintos beruházás végére került pont szerdán délben Szarvason: átadták a dr. Lohr Gyula Kistérségi Járóbeteg Szakrendelőt, amely mostantól a térség 50 ezer lakójának magas színvonalú egészségügyi ellátását hivatott szolgálni.

l. j.

Kívül-belül megújult a szarvasi főutca egyik patinás, régi épülete, az egykori Bárány Fogadó, ahol 1849-ben Petőfi sándor is megszállt egy éjszakára. Az elmúlt két évszázad során az épület többféle célt szolgált, 1958. óta egészségházként hasznosították. 

Az utóbbi évtizedekben állaga igencsak megromlott, korszerűsítésre szorult. Fejlesztéséhez a város önkormányzata 523 millió 496 ezer 700 forint pályázati forrást, majd további 29 millió forint önerő-támogatást nyert. Így a településnek mindössze 29 millió forintjába került a patinás épület korszerűsítése.

A bővítés és felújítás során egy korszerű gyógyellátást biztosító, új egységekkel kiegészült, akadálymentesített, energiatakarékos rendelőintézeti épületegyüttes jött létre. Mostantól a fogászati ellátás kivételével minden szakrendelés — nőgyógyászat, onkológia, gyermeknőgyógyászat, fogszabályozás, szemészet, gyermekszemészet, urológia, belgyógyászat, kardiológia, neurológia, pszichiátria, fül-orr-gégészet, sebészet, bőrgyógyászat, orthopédia, addiktológia, diabetológia, audiológia, röntgendiagnosztika, ultrahangdiagnosztika, labordiagnosztika — ebben az épületben érhető el.

A projekt keretében új, korszerű orvosi eszközökkel is felszerelték a szakrendelőt. Száztíz-millió forintból vásároltak egy új digitális röntgen készüléket. Korszerűsítették a teljes számítógépes hálózatot. 
Új szolgáltatásként a szakrendelő nappali kórházi ellátást is biztosít a lakosságnak, négy betegággyal. Itt elsősorban infúsziós kezelésekre nyílik majd lehetőség.

Szarvason a szakrendelések egy, a helyi szakorvosok által létrehozott gazdasági társaság, a Szarvasi Szakorvosi Kft. irányítása alatt működnek. Amikor hat évvel ezelőtt az önkormányzat úgy döntött, hogy a gazdasági társaság kezébe adja a szakellátás működtetését, ez országosan is nagy vihart kavart, ilyesmire ugyanis nemigen akadt példa. A döntés helyességét azonban az idő igazolta, a szakellátás jól működik a városban.

Az új szakrendelő átadásán a szalagot dr. Kovács József, az országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke (a gyulai kórház igazgatója), dr. Tóth Ildikó, a megyei kormányhivatal főigazgatója, Babák Mihály, Szarvas polgármestere, Dankó Béla országgyűlési képivselő, valamint a Szarvasi Szakorvosi Kft. két ügyvezetője, dr. Kallai János és dr. Kozma György vágta át. 

l. j. -->

Címkék#szarvas

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!