Közélet

2010.05.21. 18:09

Szeszfesztivál Békéscsabán: elkészült a város kocsmatérképe

Békéscsaba kocsmatérképe nagy sikert aratott a Pietró-művek összes „vermeiben” tartott Ivó-napi tavaszi szesztiválon. Kiderült, 166 búfelejtő — ebből 26 állatnevű egység — működik a városban. A mulatság középpontjában a házastársi súrlódásra okot adó házimunkák álltak, a férfiak a vasalástól irtóznak legjobban.

ny. l.

Elhúzták a nótáját annak, aki beállított a csabai szesztiválra. A csorvási Juhász Kálmán és barátai citerazenével fogadták a vendégeket. Akik aztán szerszámot — harapófogótól a körömollótól — ragadtak. Füvet kellett vágni, és ezt egy zacskóban maguknál tartani.

Dr. Hajdú Antal ezredes, Békéscsaba rendőrkapitánya kisollóval látott munkához, közben elárulta, hogy a házimunkák közül főként a villanyfúrós fáziskeresést kerüli. Komolyra fordítva a szót, ha az asszony nagyon megszorítja, porszívózást vállal.

Zoltán — aki a vezetéknevét nem kívánta nyilvánosságra hozni — a porszívózással áll hadilábon, de ahogy mondta, nem emiatt vált el négyszer. Most az ötödik házasságára készül, a harmadik feleségével. Az étterembe lépéshez a férfiaknak melltartóba dobásban kellett bizonyítaniuk. A legjobbnak egy budapesti építőmérnök, Klemens Antal (Tónió) bizonyult. Tízes érméivel két dobásból kétszer betalált két-három méterről a kosarakba. A melltartókban összegyűlt pénz lett a műsorban fellépők gázsija.

— A melltartóval jobban jártunk volna — fogalmazott a Beolnak Tomanek Gábor békéscsabai színművész. — Természetesen nem a pénz, hanem a jó társaság és hangulat miatt fogadtuk el a meghívást. Gábor a teraszajtón belüli házimunkáknál bizonytalanul mozog, a kerti munkákat viszont szívesen végzi, és itt bográcsban rendszeresen főz.

Dinnyés József daltulajdonos inkább énekel, mint takarít. A ’70-es években írt dalát is elénekelte: „Tiszta forrás, szép szó, ez legyen a jelszó, és legyél a barátom.”

Mező Misi (Magna Cum Laude) most nem énekelt, hanem interjút adott a színpadon. A zenét egyszemélyes zenekar, Vozár Márton, a Hotel Fiume vezérigazgatója szolgáltatta, a hangulatkarbantartásért még Józsa Mihály felelt.

Ami örömteli volt a társadalmi eseményen: nemtől, hivatástól, beosztástól függetlenül orvos, ács, közjegyző, rendőr, politikus, ügyvéd, kőműves, mérnök, asztalos, kocsmáros jól érezte magát együtt. Ahogy többen fogalmaztak, játszhattak, mókázhattak.

Erre adott lehetőséget például a búgócsiga-lassulási verseny, melybe a legnagyobb elánnal dr. Kovács László ügyvéd vetette bele magát. Az antipatikus krumplihámozó-viadal különlegessége az volt, hogy a krumplihéjat fogpiszkálókkal vissza is helyezték. A cicasétáltató verseny azonban elmaradt. Dr. Botyánszki András állatorvos bejelentette, hogy a macska sétáltatásra alkalmatlan mozgásszervi betegség miatt. Így a műanyagmacska megúszta, hogy húzzák-vonják.

A házigazda, Ajtai Péter, azaz Pietró viszont nem úszta meg a füvezést. Egyenruhás rendőrök rontattak be a szesztivál helyszínére, és bilincsbe verve vitték el Pietrót, mert kaptak egy fülest, hogy a házigazda többekkel együtt füvet birtokol. Miután azonban kiderült, hogy Hajdú kapitánynál is van egy zacskóval, és ez csak réti rendes aljnövényzet, elengedték a tulajdonost. A közönség ugyanakkor meglepődött, mert csak a főszervező, Mácsai Sándor tudott az akcióról. A rendőrök kölyökpezsgőt kaptak, és töredelmesen bevallották: a felkérésnek szabad idejükben, szolgálaton kívül tettek eleget.

A rendőröket tűzoltók követték a nyíltkörű és pársemleges rendezvényen. Megrendezték Békéscsaba első vízi játékát, négy tűzoltó látványos fény- és hangelemekkel kísért vízsugár-bemutatóját vastapssal jutalmazták a résztvevők. 

Mácsai Sándor békéscsabai mérnök ötlötte ki tavaly, hogy a férfinapon, Ivó-napján minden évben tematikus vigasságot tartanak. A múlt esztendőben vidám váláskezelést végeztek, most a házimunkák kerültek napirendre, mert egy felmérés szerint ebben a nők 36-szor többet teljesítenek, mint a férfiak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!