Közélet

2010.05.28. 17:31

Pedagógusnap, közbiztonság, borsodi bevetés - tanácskozott a megyegyűlés

Elégedettek Békésben a képviselők a közbiztonsággal — ezt mutatja, hogy a pénteki megyegyűlésen egyhangúlag fogadták el dr. Gyurosovics József főkapitány beszámolóját.

G. E.

A napirendek megtárgyalása előtt, a pedagógusnap alkalmából Domokos László elnöki dicséretben részesítette Szabóné Jantyik Erikát, Domonkos Illésnét és Gazdag Mihályt. Ezt megelőzően hallgathatták meg a képviselők dr. Takács Árpád alezredes beszámolóját a Körös Mentőcsoport első fontos bevetéséről.

A megyei katasztrófavédelmi igazgató részletesen ismertette, milyen feladatokat láttak el a vízzel elöntött borsodi településeken a tűzoltók, búvárok és segítőik. Megyénkből a vízügyesekkel együtt több mint száz szakember vett részt a mentésben. Jól vizsgázott a nemrégiben felállt egység, s ezt a megyei képviselő-testület is megköszönte az érintetteknek, akiket jutalmul egy előadásra várnak a Jókai színházba.

— Ez már a hatodik alkalom, hogy módom van önök előtt beszámolnom a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság egyéves tevékenységéről — vezette fel számadatokkal gazdagon alátámasztott tájékoztatóját dr. Gyurosovics József dandártábornok. Mint megtudtuk, tavaly a nyomozások eredményességét tekintve megyénk az országos második helyet érte el.

A személyek elleni bűnesetek száma 2005 után két évig csökkentek, 2008-ban emelkedő tendencia mutatkozott, 2009-ben pedig 25,2 százalékos növekedést mutatnak a számok. Jelentősen nőtt a zaklatások száma és emelkedés tapasztalható a magánlaksértéseknél is.

Gyurosovics tábornok beszámolójából egyebek mellett kiderült, tavaly július 1-jével összesen 10 körzeti megbízottat neveztek ki, míg augusztus 1-jével további 7 kmb-s kinevezésére kaptak lehetőséget, így összesen 122-re emelkedett a betöltött státusok száma. Ugyancsak fontos tény, hogy a közterületeken és nyilvános helyeken a rendőri jelenlét növelése és az állampolgárok szubjektív biztonságérzetének javítása érdekében fokozott ellenőrzéseket hajtottak végre, melyekben a helyi polgárőr szervezetek is aktívan részt vettek.

A megyegyűlés képviselői elismeréssel szóltak a rendőrség tevékenységéről, néhány hozzászólásban viszont megemlítették az általuk tapasztalt problémákat. Ezek között szerepelt például, hogy — bár megyénk egyelőre nem tartozik a droggal erősen fertőzött területek közé — egyre több helyen, s főként a fiatalok körében bukkan fel a kábítószer. A testület tagjai szigorúbb fellépést kérnek a hatóságoktól ez ügyben, s egyes vélemények szerint a mostaninál súlyosabb büntetéssel lehetne hatékonyan gátat szabni a drog terjedésének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!