Közélet

2010.04.02. 15:29

Az internet a drogpiacot is átalakítja?

A drogok előállításának, forgalmazásának és használatának új irányvonaláról tanácskoztak pénteken Békéscsabán a megelőzésben, illetve a felderítésben tevékenykedő szakemberek. A Békéscsabai Kábítószerügyi Egyeztető Fórum és a Békéscsabai Rendőrkapitányság közös rendezvénye ezúttal a kábítószerek új generációjára összpontosított.

BEOL

Hajdú Antal, a város rendőrkapitánya bevezetőjében emlékeztetett rá, a rendszerváltozás előtt a megyében évente 6-10 kábítószerrel való visszaélés miatt nyomoztak. Jellemzően a határon kamionokban lefoglalt, nem magyarországi fogyasztásra szánt szerekről volt szó. Azóta a kábítószerrel való visszaélés tömegessé vált, s a rendőrség a terjesztők felderítése mellett a megelőzésben is komoly részt vállal. 

A külön kihívást jelentő új szerekkel kapcsolatos információkat az unió által létrehozott EWS (Korai Jelzőrendszer) gyűjti, majd osztja meg a tagállamokkal — derült ki Fülöpné Csákó Ibolya, az ORFK rendőr alezredese előadásából, aki hosszan sorolta azokat az új anyagokat, amelyek az elmúlt 3-4 évben jelentek meg a nemzetközi és a hazai piacon.

Az új generációs szerek feletti ellenőrzést, illetve a forgalom felderítését bonyolítja, hogy a terjesztésében növekvő szerephez jutnak az online-üzletek. Ehhez mérten az internet megfigyelésének egyre nagyobb szerepet kell kapnia. Tavaly 17 európai uniós tagállamban 115 online-üzletet vizsgáltak. Az ellenőrzés rostáján fennakadt üzletek 37 százalékának az Egyesült Királyságban, 15 százalékának Németországban, 14 százalékának Hollandiában és 7 százalékának Romániában volt a székhelye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!