Közélet

2010.03.18. 17:35

Elfogadták a kapitány beszámolóját

A békéscsabai testületi ülés Dr. Hajdú Antal ezredes városi rendőrkapitány tavalyi évről szóló beszámolójával kezdődött. Emellett mintegy három tucat napirendi pontot tárgyalt csütörtöki ülésén a békéscsabai közgyűlés.

M. P. M.

 A képviselők nagyobb vita nélkül jutottak megegyezésre, fogadták el a napirendi pontokat.

A zárt ülést követően a délelőtti munka során döntött a képviselő-testület egyebek mellett a polgárőr szervezetek pénzügyi támogatásáról, közös földgázbeszerzésről, telekértékesítésekről, beadandó pályázatokról. A grémium elfogadott egy négyéves programot is, mely a békéscsabai tanyavilág felzárkóztatását, az ott élő mintegy kétezer ember életszínvonalának emelését tűzte ki célul.

Kisebb vita egyedül a 2. számú Általános Iskola felújítását és a Jamina Közösségi Ház bővítését célzó közbeszerzések körül bontakozott ki. Előbbinél Vámos József (SZDSZ) nehezményezte, hogy az egyik pályázót szerinte nem megalapozott indokkal zárták ki a közbeszerzésből. A döntést semmissé tevő módosító javaslatát viszont a többség leszavazta. Az erzsébethelyi közösségi háznál néhány képviselő kifogásolta, hogy a korábbi árbecsléssel ellentétben az önkormányzatnak plusz forrást, közel 9 és fél millió forintot kell a beruházás megvalósulásához társítania. Végül rövid diskurzus után a testület megszavazta a többletkiadást.

A délutáni ülés Dr. Hajdú Antal ezredes, békéscsabai rendőrkapitány tavalyi évről szóló beszámolójával kezdődött. Ebből kiderült, 2008-hoz képest 2009-ben tizennégy százalékkal nőtt a bűncselekmények száma a megyeszékhelyen. A képet némileg árnyalja, hogy az emelkedés felét egy közokirat-hamisítás sorozat adta. Dr. Hajdú Antal elmondta, a megye, így Békéscsaba sem tudta függetleníteni magát az országos gazdaság jelenlegi helyzetétől, hat százalékkal nőtt például a vagyon elleni bűncselekmények száma.

Több probléma volt a garázdákkal és két betöréssorozat — az egyik a helyi szórakozóhelyeket, míg a másik Dobozi úton található ingatlanokat érintette — is borzolta a kedélyeket. Jelentősen, 36-al csökkent viszont a közlekedési balesetek száma a város területén belül. 2008-hoz képest tavaly feleannyi halálos közúti tragédia volt az utakon. Az eredmények értekelésekor a képviselők majd'' mindegyike javaslatokat is megfogalmazott.

Mezei Zsolt (MSZP) például egy csendrendelet lehetséges bevezetését szorgalmazta, többen forgalmi ellentmondásokra, ésszerűtlenségekre hívták fel a kapitány figyelmét. A felek végül abban állapodtak, hogy a felvetéseket, és a hozzájuk kapcsolódó megoldási javaslatokat egy közös fórumon beszélik majd meg. Ezt követően a képviselők egyhangúlag elfogadták dr. Hajdú Antal beszámolóját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!