Közélet

2009.12.04. 18:19

Terítéken a magántraffipax, a magas bírságok és a létszámhiány

Pénteken tartották meg a rendőrségi vezetők és a megyei országgyűlési képviselőinek immár hagyományos találkozóját Békéscsabán.

m. p. m.

Az országos átlag feletti, 93,6 százalékos az állomány feltöltöttsége Békés megyében — válaszolt a több országgyűlési képviselő által feltett létszámhiányt firtató kérdésre dr. Gyurosovics József dandártábornok. A rendőrfőkapitány pénteken munkaértekezleten fogadta a Békés megyei honatyákat Békéscsabán.

A legtöbben a hattárrendészeti kirendeltségek jövőbeni helyezetére voltak kíváncsiak. Mint megírtuk, Románia 2010 tavaszától csatlakozik a schengeni övezethez, ezért az eddigi közös határszakaszokon megszűnik az ellenőrzés. Dr. Gyurosovics József elmondta, szeretnék, ha az itt szolgálatot teljesítők továbbra is a megyében maradnának és megtalálnák a helyüket a szervezeti struktúrában. Terveik szerint velük erősítenék meg a határmenti kapitányságokat. Emellett az infrastruktúrát, az objektumokat is megőriznék.

Karsai József (MSZP) felvetésében a nagyösszegű bírságok kiszabását nehezményezte. Mint mondta, így is nagy a szegénység az által képviselt térségben, a rendőri büntetések pedig tovább mélyítik ezt az állapotot. A főkapitány válaszában többek között hangsúlyozta, a szabályokat nem ők írják, a rendőrség nem jogalkotó, hanem jogalkalmazó.

A találkozón nézetkülönbség alakult ki a magántraffipaxok kérdésében. Babák Mihály és Domokos László fideszes honatyák nem támogatják, hogy a rendőrségen kívül magáncégek, önkormányzatok is üzemeltethessenek sebességmérőt. Tóth Károly (MSZP) kifejtette, a berendezések automatikusan rögzítik a sebességtúllépést és kívülről nem befolyásolhatóak. Ezért indokolatlan, hogy jól képzett rendőrök kezeljék a szerkezeteket, akiket a közterületi munkától von el ez a feladat. Dr. Gyurosovics József elmondta, a kisebb sebességtúllépés esetén meg kell állítani az autóst, amit a szabályozás szerint csak a rendőr tehet meg a továbbiakban is.

A munkaértekezleten szó esett még a csicskáztatás problémájáról, a rendőrséghez jelentkező roma fiatalok ösztöndíj-támogatásáról, illetve a rendőrség jövő évi költségvetéséről is. Ez utóbbiról szólva a főkapitány elmondta, csak a jövő héten indulnak a tárgyalások, így a megyébe érkező források nagyságáról egyelőre még nem tud részletekkel szolgálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!