Közélet

2009.03.15. 13:49

Hinni kell a jövőben! – városi ünnepség Orosházán

Nagy tömeg előtt mondott ünnepi beszédet Koszorús Oszkár, a város díszpolgára az orosházi Kossuth szobor előtti téren. A pedagógusoknak külön köszönte, hogy az iskolai megemlékezések mellett felhívták tanítványaik figyelmét a városi ünnepségre, a magyarság forradalmi hagyományaira is.

cs. i.

A szónok – miközben arra kereste a választ, tudunk-e ma derűs szívvel, méltóképpen ünnepelni, amikor hazánk állapota aggasztó – a napi sajtó címszalagjait sorolta: gyógyszeráremelés, cserbenhagyott gazdák,  elvont gázártámogatás...

– Ma a forradalom és szabadságharc hőseire emlékezünk. Azokra, akik komoly áldozatot vállaltak, sokan életükkel fizettek, hittek igazukban, bátrak voltak és ami fontos: nem féltek saját hazájukban!

A forradalom hőseinek tettei kapcsán a leghitelesebb tanút, Petőfi Sándort idézte, fellapozva annak naplóját. Az orosházi ünneplők a forradalom helyi következményeiről is számos részletet tudhattak meg (Orosházára március 18-án érkezett a szabadságharc híre, amit Mikolay István lelkész Pesten élő fiának leveléből tudtak meg, az evangélikus templomban népgyűlést tartottak, a községet 4 kerültre osztották, összesen 100 képviselőt választottak; az orosházi születésű Raksányi Imre császári és királyi bombászkari tizedes neve is felmerült ekkoron, aki 10 nappal a forradalom kitörése után bejelentette: Honvédelmi Szövétnek címmel hadtudományi folyóiratot indít; szeptemberben az orosháziak elfoglalták gróf Károlyi György tulajdonában lévő kiscsákói legelőt; október végén már 1000 orosházi állt harcba Máriássy őrnagy vezetésével; 1849 februárjában Orosházán időzött Damjanich tábornok 8 ezer fős serege. Július végén Kossuth Lajos kormányzó Szegedre kérte gyermekeit, akik egy éjszakát Orosházán töltve Gabányi Alajos térparancsnok kíséretében utaztak tovább; a mai napig el nem végzett számítások szerint kb. 100 orosházi áldozata lehetett a szabadságharcnak.

Beszéde végén Koszorús Oszkár 1848-49 ünezetéről szólt:
– Lehetnek az ünneplők között világnézeti és megközelítési különbségek. Azt azonban mindannyian tudjuk, hazánkban megújulásra van szükség, hogy a magyar nép higgyen a jövőben, ki kell gyógyulni a válságneurózisból. A fiatalság ne hagyja el véglegesen hazáját, ne hagyja a nemzetállamot szétverni, álljanak szembe a globális hatalommal, állítsák meg Magyarország kifosztását, állítsák helyre az ország hitelességét!

Az ünnepi beszéd után a Vörösmarty tagintézmény diákjainak látványos műsora ébresztett fel sokakban hazafias érzelmeket. Az ünnepség koszorúzással ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!