Közélet

2008.04.30. 14:33

Dancsó: alapjaiban rendült meg a bizalom a polgármester iránt

Mutogatom a papírjaimat, de ez kevésbé hatja meg őket — e szavakkal kezdte szerdai sajtótájékoztatóját dr. Dancsó József orosházi alpolgármester, aki a megállíthatatlanul gyűrűző gyopárosi ügy újabb fejleményeire reagált.

cs. i.

Arra, hogy a menesztett vezérigazgató, Pásztor Imre és Németh Béla előző nap milyen kijelentéseket tett. Ezt helyezte más megvilágításba, időrendi sorrendbe.

Utalt arra, hogy őt január 25-én bízta meg a tulajdonosi jogok képviseletével a testület. Így korábban ő Pásztor Imre megbízási szerződésébe nem láthatott bele. Arra reagálva, hogy Gyopáros milyen eredményeket ért el 2007-ben, adatokat sorolt és arra emlékeztetett, hogy ehhez nincs sok köze Pásztor Imrének, hiszen a képviselő-testület átvállalta Gyopáros adósságát a kamatokkal együtt. Bármilyen eredményjavulás ezért jelentkezhet a számokban.

Az április 10-én megtartott rendkívüli közgyűlésen, ahol a vezérigazgató-csere is téma volt, újabb tények merültek fel.

— A felügyelő-bizottság vizsgálata arra irányult, minden szabályosan történt-e. A szálloda esetében a beszerzéseknél azt nézték meg, történt-e Pásztor Imre cége részéről beszállítás, azok mi módon kerültek kifizetésre. A vizsgálat összeférhetetlenséget állapított meg. Ez a beszerzési gyakorlat, a szóban köttetett szerződések, az elmaradt ajánlatkérések furcsa gyakorlata nem volt fenntartható — sorolta a Pásztor Imre iránti bizalom megrendülésének az okait az alpolgármester.

Arra a Németh Béla-felvetésre, hogy a zrt.-ben lévő 1 százalékos tulajdonos valójában egy ismeretlen tulajdonosok által létrehozott offshore cég-e, azt válaszolta dr. Dancsó József, hogy ennek a felkutatására a polgármester akkor vállalkozhatott volna, amikor a tulajdonosi képviseletet ő látta el Gyopáros kapcsán.

Az alpolgármester a bizalom alapjaiban való megrendüléséről is szólt. Egy példával élt: a napokban egy asztalnál ültek Németh Bélával, amikor a Kossuth Lajos Közoktatási Intézmény sorsáról beszélgettek (mint ismert, Pintér Tibort visszahelyezte igazgatói jogkörébe a bíróság, az iskolában a nyugodt érettségi lebonyolítás a cél, no és a munkaerő-piaci igények kielégítése hosszabb távon).

— Ekkor együttműködést kért tőlem a polgármester, egy óra múlva pedig személyem ellen sajtótájékoztatót tartott. Ez számomra azt közvetíti, hogy ő az, aki nem az együttműködésre, hanem a konfrontációra törekszik — summázta dr. Dancsó József az elmúlt napok történéseit.

Molnár Béla, a másik alpolgármester a történtekhez az alábbi gondolatokat fűzte:

— Németh Béla csak a baloldali kötődésű médiának nyilatkozik. Érződik, elfogyott körülötte a levegő. Áldozatnak állítja be magát. Ez már kampányelőkészület. Ő az, aki már régen nem Fidesz-szövetségben gondolkodik, hanem a saját érdekében.

A volt vezérigazgató, Pásztor Imre megkeresésünkre elmondta, külföldi útja miatt az elhangzottakra csak később kíván reagálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!