Közélet

2007.07.13. 19:14

Kevesebb pénzből is színvonalas program a Békés-tarhosi Zenei Napokon

Az eddigieknél kevesebb pénzből szervezték meg idén a XXI. Békés-tarhosi Zenei Napokat. A nagy hagyományokkal rendelkező tarhosi zenepavilon ezzel párhuzamosan már csak egyetlen hangversenynek adott otthont.

P. G.

A programsorozat szervezői és a város vezetői kemény fába vágták a fejszéjüket, amikor nekifogtak a rendezvény előkészítésének.
— Kevesebb pénz jutott idén a Bétazenre, bár pályázati és szponzori támogatásoknak köszönhetően sikerült mindezt némileg ellensúlyozni. Összeségében színvonalas program állt össze, s a nézőszám sem csökkent a tavalyihoz képest — értékelt Benéné Szerető Hajnalka, a békési kulturális központ igazgatója.

Kérdésünkre, hogy a nagy hagyományokkal rendelkező, a zenei napok alapgondolatát nyújtó Tarhoson miért csak egyetlen hangversenyt rendeztek, a szakember elmondta, mindezt az anyagi okok mellett az is magyarázza, hogy a községi zenepavilon nagyon rossz állapotban van. — Arra pedig nincs elég forrás, hogy minden egyes alkalomra helyrehozzuk az épületet. A Tarhoshoz ezer szállal kötődő kodályi—gulyási gondolat szellemiségét azonban semmiképpen nem szabad veszni hagyni — fogalmazott az igazgató. A Békés-tarhosi Baráti Kör tagjai a Békésről elszármazott művészekben és pedagógusokban látják az eszmeiség továbbélését, s igyekeznek a kapcsolatot ápolni velük, s a Bétazenre hazacsábítani őket.

A nehézségek ellenére így is jó néhány népszerű művész látogatott el idén is Békésre, elég csak Kováts Kolos operaénekesre vagy Matuz István fuvolaművészre gondolni. Kiváló szervezés mellett változatos és összetett, sokféle stílust ötvöző programot hoztak tető alá a rendezők — erről már dr. Heinerné dr. Kecskés Aranka, a település jegyzője — akinek férje zenei újságíró — szólt. Úgy vélekedett, hogy hosszú távon érdemes lenne nyitni a vokális stílusok felé. Mindemellett a leszálló ágban lévő világsztárok helyett jobb lenne kevésbé ismert, de tehetséges, jó kondíciókkal rendelkező vendégeket meghívni.

A jegyző több koncertet is meghallgatott. A nyitóhangversennyel kapcsolatban jelezte, a világklasszisnak számító szólista, Matuz István mellé nem igazán sikerült felnőnie a zenekarnak, miközben szinte csak slágerdarabokat játszottak. A Campanella Fúvósötös városházán megtartott koncertje viszont kifejezetten jól sikerült, tehetséges csapatról van szó — fogalmazott dr. Heinerné dr. Kecskés Aranka. A református templombeli koncert műsorválasztását viszont nem tartotta szerencsésnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!