Közélet

2007.02.16. 22:35

Világpolgárok a világhálón

Virtuóz hegedűjátékával és bájos, kislányos megjelenésével meghódítja a világot az Orosházán élő Zorbas Claudia. Világpolgár a javából!

Csete Ilona

Négy éve annak, hogy az Ausztráliában görög édesapa és magyar anyuka gyermekeként született fiatal Magyarországot választotta hazájául. Itthon tartózkodik a legkevesebbet, repül a világ sok országába, autózik egyik iskolából a másik koncertre. Közte és szerettei között a világháló jelenti a köldökzsinórt.
A Zorbas család elsőszülött gyermeke, Claudia még csak 15 esztendős, de ha a világháló keresőjére kattintunk, számtalan weboldalon olvashatunk róla. A tehetséges hegedűs a világhírre tör, s ezért minden áldozatra képes. Nem dicsekszik nőies kezének ujjaival, pedig a hegedű húrjai alaposan kikezdik. Fájdalmas éjszakáin azonban Bartók zeneműveire, Bizet Carmenjére gondol. Élete a játék. S ha letelik a napi 6—8 órás gyakorlás, a számítógép elé ül és keresi szeretteit. Az elmúlt hetekben még egy fedél alatt töltötte mindennapjait a Zorbas család, Orosházán járt családlátogatóban Steve Zorbas, az édesapa. Akkor még Andoni, a 12 éves srác is a helyi iskolába járt, igaz, már szervezte a búcsúbuliját. — Nagyon sok barátom van a nagyvilágban, orosházi barátnőimmel közösen is sokat netezünk, levelezünk, chatelünk. Az édesapám nem kedveli a modern technikát, de az öcsémmel jókat beszélgetünk a világhálón, ő most Los Angelesben tanul — mondta a Budapesti Zeneakadémia előkészítőjének 4. évfolyamára járó lány, akinek a koncertjeit élőben közvetítette már egy ausztrál rádió és egy görög televízió. Idén többek között a New York-i Carnegie Hallba készül.
Az édesanya, Varga Magdi a család motorja. Ő szervezi lánya és fia életét, természetesen az internet segítségével. — Rengeteg információra van szükségünk. A repülőjegyeket is a világhálón keresztül foglalom le Claudia koncertjeire, Andoni elutazott Amerikába, így neki is én szervezem ezeket a gyakorlatias dolgokat. Feleslegesen nem kell az utazási irodákat hívnom, éjszaka is tudok e-mailt írni részükre. Az internet szabaddá, rugalmassá tesz, akkor tudok dolgozni, amikor nem zavar senki. Én mindennap levelezek szakmai célból és a családi kapcsolatok ápolása érdekében. A távoli terminálokat sikerül perceken belül ingyen elérnem. Andoni egy gyulai családnál lakik, nekik is interneten küldünk magunkról képeket. A kamerával folytatott beszélgetés is remek megoldás, olyan jó, amikor látom, hallom a fiamat, amint elszaval nekem egy verset — lelkesedik az anyuka, aki bevallja, férje nincs nagy barátságban az internettel. Ezért inkább Claudia hívja fel, s közben eljátszik az apjának gyors futamokat. Mi kell egy édesapai szívnek sok ezer kilométer távolságból?! Lánya hegedűjátékától azonnal elolvad. Andoni és Claudia egyébként 4 éve ismerkedett meg a számítógéppel itt, Magyarországon.
Míg Ausztráliában éltek, addig nem volt rá szükségük. A gyerekek egy teljesen más, trópusi, természetközeli környezetben nőttek fel. A világjárás, a világlátás során derült ki számukra, életüket és kapcsolattartásukat könnyíti meg, ha megtanulják kezelni a számítógépet és annak segítségével szervezik mindennapjaikat. Tagadhatatlan, a Zorbas család számára a távolságok csak repülővel és autóval győzhetők le. Az édesanya például 120 ezer kilométert vezet évente. Tavaly Andoni és Claudia 100 ezer kilométert repült. Belegondolni is sok, mekkora költség minden út és telefonhívás. Gyorsasága, megfizethetősége miatt is ragaszkodnak annyira az internethez.

Andoni Oscar-díjas filmszínész szeretne lenni

Andoni filmszerepet kapott, el akarta újságolni szeretteinek. Claudia a Zeneakadémián gyakorolt, hívta is édesanyját Orosházán. A lány nem tudta, hogy édesapja és anyukája vonalban vannak a számítógép előtt, miközben Andoni az MSN-en beszélt édesanyjával. Magdi fülén két telefon volt, a monitoron pedig látta imádott fiát. Orosháza—Budapest—Los Angeles—Ausztrália, 3 földrész. Semmit se számított az időeltolódás, egy valami volt fontos: a Zorbas famíliában, a távolság ellenére is oly’ szoros a családi kötelék.

Csete Ilona Andoni Oscar-díjas filmszínész szeretne lenni Andoni filmszerepet kapott, el akarta újságolni szeretteinek. Claudia a Zeneakadémián gyakorolt, hívta is édesanyját Orosházán. A lány nem tudta, hogy édesapja és anyukája vonalban vannak a számítógép előtt, miközben Andoni az MSN-en beszélt édesanyjával. Magdi fülén két telefon volt, a monitoron pedig látta imádott fiát. Orosháza—Budapest—Los Angeles—Ausztrália, 3 földrész. Semmit se számított az időeltolódás, egy valami volt fontos: a Zorbas famíliában, a távolság ellenére is oly’ szoros a családi kötelék.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!