Közélet

2005.04.15. 17:26

Látvány szeszfőzdék — kóstolni csak VPOP felügyelettel

Megkezdődött Gyulán a VI. Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztivál és Kiállítás, melynek keretei között zajlik a VI. Magyar Országos Pálinkaverseny. A szakmai és a társadalmi zsűri 263, a versenyre benevezett pálinkamintát bírált el.

(ö)

Ma szakmai fórumot tartottak a pálinkafőzők, akiknek kérdéseire többek között dr. Nagy János, a Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnoka válaszolt. A vezérőrnagy kifejtette, Gyulán is igényként merült fel a látvány szeszfőzdék felállítása. A Vám- és Pénzügyőrség kidolgozta a feltételeket, a látvány szeszfőzde vásárokon, kiállításokon működne, a pálinkát kóstoltatnák a VPOP felügyelete mellett. A bevezetéshez a jogszabályi háttér hiányzik még.
A pálinkafesztivál szombaton látványos programokat kínál. Felvonulnak a magyar lovagrendek és itt tartja ünnepélyes tagfelvételi ceremóniáját a Pálinka Lovagrend. Évek óta népszerű az egyszerre koccintás a gyulai várból felhangzó ágyúszóra. Több ezren kortyintanak ilyenkor a kisüstiből

Ezen a hétvégén zajlik a gyulai várnál az V. Böllér-napok is, melynek fénypontja lesz szombaton a Bajnok böllér csapat kerestetik elnevezésű verseny. A rendező Gyulai Húskombinát Rt. kezdeményezésével tájegységünk hagyományos disznótoros ételeit igyekszik megmenteni a feledéstől.

(ö) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!