Kék hírek, bulvár

2012.12.04. 18:23

Folytatódott a csalással vádolt jósnő pere Békéscsabán

Üzletszerűen elkövetett csalással vádolják azt a hódmezővásárhelyi jósnőt, akinek a büntetőügyét kedden tárgyalták a Békéscsabai Városi Bíróságon. A 37 éves vádlott tagadta, hogy pénzt, értéktárgyakat vett át „megtisztításra”.

Nyemcsok László

Jelentős, nagyobb és kisebb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalással vádolják a 37 éves, hódmezővásárhelyi A. Szilviát, aki a vád szerint pénzt, ékszereket csalt ki Békés megyei sértettektől is azzal, hogy elviszi egy szent helyre, ahol megtisztítják, ezáltal leveszik róluk a rontást. Döntő részben nem látták viszont értékeiket a sértettek.

A tárgyaláson dr. Tömőné dr. Liszkai Judit bírónő iratokat ismertetett, többek között hogy az elmeorvosi szakértői vizsgálat alapján a vádlott nem elmebeteg. A környezettanulmány szerint az általános iskola hat osztályát végezte el, élettársával közös tulajdonú ingatlanban lakott Hódmezővásárhelyen. A. Szilvia azt közölte akkor: egészségi állapota az alaptalan vádak miatt megromlott, többször kísérelt meg öngyilkosságot, most is csak az egyik gyülekezethez tartozás és a gyógyszerek tartják életben.

A. Szilvia mindezt kedden a bíróságon kiegészítette azzal, soha nem tagadta, hogy jósolt, 15 éve ezzel foglalkozik. Az egyik békéscsabai ügyfelétől hallotta, hogy szegedi jósnők „vették le”, ezért fordult hozzá rontáslevételért. A férfival egyébként személyesen nem is találkozott, csak telefonon jósolt neki. A vádirat szerint azonban az idősebb békéscsabai férfit közel egymillió forinttal károsította meg jósnő, a legnagyobb fogása pedig több mint 28 millió forint volt, ezt egy békéscsabai hölgytől csalta ki többszöri alkalommal.

Elhitette vele, hogy a nagyanyja rontást tett az anyjára, és ezt csak az összes pénze megtisztításával lehet feloldani, mert a családot a pénz rontotta meg. A jósnő – aki ebben az esetben Sz.–né Anikó álnéven jelentkezett be – azt ígérte, szent helyre viszi megtisztítani a pénzt. A sértett egy vasat nem látott belőle.

A jósnő egy hirdetési újságban reklámozta tevékenységét Békésben és más megyékben is, így hirdette magát: „Jóslás, szerelmi kötés, rontáslevétel, hajszálból fényképanalízis, fehér mágia. Teljes diszkréció. Hívásra házhoz megyek.” Ezáltal is kapcsolatba került hiszékeny sértettekkel, többek között az említett férfival és hölggyel.

A tárgyaláson a védelem és a vádlott kérte, hogy a bíróság szerezze be azt a fényképet, amit a jósnő rabosításakor 2010. április 2-án készítettek a rendőrségen. Erre a hajviselet miatt van szükség. A. Szilvia elmondása szerint fonott hajat viselt gyöngyökkel, és a védelem a sértetti személyleírások miatt kérte ezt a fényképet, és egy tanú meghallgatását.

Az ügyész a védő bizonyítási indítványának elutasítását kérte a bíróságtól, mert álláspontja szerint a nyomozati szakban elvégzett szembesítések mindegyikén, valamint a bírósági tárgyaláson is egyértelműen felismerték a sértettek a vádlottat. A bíróság megkérte a rendőrségtől a fotót, viszont a tanú hajviselettel kapcsolatos meghallgatását elutasította. Dr. Tömőné dr. Liszkai Judit a tárgyalást 2013. január 10-ére napolta el.

A vádirat szerint A. Szilvia az egyik esetben ruhát ment varratni, és a varrónőnek elmondta: látja, hogy rontás van rajta. Felajánlotta, leveszi ezt, de ehhez át kell adnia a nőnek az ékszereit, hogy azokat hat hónap alatt egy szent helyen megtisztítsák. A hölgy aranykarórákat, –gyűrűket adott át. Munkadíjul a jósnő elkért még 30 ezer forintot is. Amikor a varrónő számon kérte az asszonyt, azt válaszolta: most nem tud ezzel foglalkozni, válik a férjétől, és Franciaországba kell utaznia.

Volt, akinek azt mondta a jósnő, hogy az átvett ékszereket templomba viszi a rontástól megtisztítani. Néhány darabot később visszaadott, a többire viszont közölte, nem tudja már kihozni a templomból. Előfordult, hogy azzal csapta be a sértettet, egy paphoz viszi az ékszereket, aki szentelt vízbe teszi azokat, így veszi le a rontást. Azt mondta, érzi, az átadottnál több ékszer van, és kérte, hogy a sértett ezeket a hajszálával együtt tegye egy zokniba, hat hét múlva megtisztítva visszahozza az értékeket. Utána azzal védekezett, hogy a pap meghalt, így nem tudja az aranyakat visszaadni.

Ezek is érdekelhetik