Kék hírek, bulvár

2010.06.25. 19:13

Kamerákkal előznék meg a békéscsabai garázdaságokat

Békéscsabán egyre nagyobb gondot jelentenek az éjszakai vandál közterületi akciók. Erről kérdeztük dr. Hajdú Antal városi rendőrkapitányt.

Ny. L.

Legutóbb az egyik Beol-olvasó örökítette meg a vandálok éjszakai, hajnali erősködésének eredményét. Az erős emberek jelzőtáblákat döntöttek ki, virágokat téptek ki a virágágyásból, kukákat borogattak fel. A napokban szintén a megyeszékhelyről, a Felső-Körös sorról telefonáltak be, hogy a randalírozó fiatalok egy ott parkoló autót rongáltak meg, majd kifordították az útra. 

Dr. Hajdú Antal ezredes, Békéscsaba rendőrkapitánya elmondta, hozzájuk is érkeznek bejelentések. Több fiatalt is előállítottak a közelmúltban rongálás és garázdaság miatt, de semmi garancia arra, hogy akár már aznap vagy később nem követnek el ilyen, a lakosságot joggal irritáló, értelmetlen pusztítást. 

— A nyári hétvégeken még több rendőr teljesít szolgálatot a közterületen, kutyás járőröket is bevetünk — hangsúlyozta a kapitány. — Tény, hogy ilyenkor a lakótelepeken vagy éppen a játszótereken rendszeresen összeverődnek fiatalok, hangoskodnak, az erejüket fitogtatva rongálnak, és ezzel az emberek éjszakai pihenését, nyugalmát is zavarják. Amit lehet, megteszünk, ugyanakkor kérjük a lakosságot, hogy ha ilyet észlelnek, hívják a 107-et, és akkor a kollégák célzottan a helyszínre sietnek.

Dr. Hajdú Antal is osztja bűnmegelőzési szakemberek azon véleményét, hogy visszatartó ereje lenne kamerák elhelyezésének, legalább a belvárosban és a veszélyeztetett helyeken. Mindez nem kerülne horribilis pénzbe. Egyre népszerűbb a mobil kamerarendszer, vagyis számos szekrényt raknak fel, és folyamatosan cserélgetik a berendezéseket.

Így a garázdák nem tudják, hogy az adott időpontban melyikben van kamera és melyik üres. A játszótéri vandalizmust is visszaszoríthatnák ezzel. Az ugyanis lehetetlen, hogy mindenhová rendőrt állítsanak reggeltől estig.

A kapitány kiemelte, szorosabbra fűzték az együttműködést a polgárőrökkel, a közterület-felügyelőkkel. Tény ugyanakkor, hogy az ismertté vált bűncselekmények száma 2008-hoz képest tavaly 8,6 százalékkal nőtt Békéscsabán, főként a testi sértések, a garázdaságok elharapózása miatt.

A rendőrök Békéscsabán az éjszakai járőrözésben kiemelten kezelik a sétálóutcát, a piac és a vasútállomás környékét. Ellenőrzik az éjszaka is nyitva tartó kocsmákat, szórakozóhelyeket, nem egy rablót, körözött embert fogtak el ennek köszönhetően. Nemrégiben a Gábor Áron utcában egy erős fiatal egy betonba ágyazott vasrúddal betörte egy lépcsőházi ajtó üvegét. Tettét különösebben nem indokolta, amikor nyakon csípték. A rendőrök a közelmúltban Jaminában is előállítottak céltalanul pusztító vandálokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!