Kék hírek, bulvár

2010.02.26. 17:54

A maffia messze elkerüli Békés megyét - évet értékelt a főkapitány

Csend, nyugalom és béke van a Viharsarokban — jelentette ki pénteken Gyulán dr. Gyurosovics József főkapitány, a rendőrség évértékelő értekezletén. Mint megtudtuk, tavaly a megyék közül Békésben váltak legkevesebben bűncselekmények sértettjeivé.

G. E.

— Amellett, hogy a statisztikai mutatók igazolják a munkánkat, egy közvélemény-kutatás adatai szerint a lakosság szubjektív biztonságérzete, a rendőrség megítélése, elfogadottsága is az országos átlag felett van Békésben — emelte ki beszámolójában dr. Gyurosovics József. A főkapitány a fontos mutatók közé sorolta a nyomozási eredményességet, melyben megyénk 2009-ben az országos második helyet érte el.

A pozitív tendencia nem csupán tavaly volt érzékelhető, de az elmúlt öt esztendőben is. A rendőröknek 2009-ben 3696 bűnelkövetővel volt dolguk, s ez az előző évhez viszonyítva alig változott valamit, akkor ugyanis 3646 tettes vált ismertté a felderítéseknek köszönhetően. A törvények ellen vétők közül fiatalkorú volt 319, valamelyest kevesebb, mint az előző évben. Visszaeső, vagyis büntetett előéletű tettesből 1115-öt regisztráltak, ami a bűnözői kör 30,1 százaléka, társtettesként 728-an, felbujtóként 33-an, bűnsegédként 185-en szerepeltek a feljegyzésekben.

Gyurosovics tábornok tájékoztatójából kiderült, hogy megyénkben nem jellemző a maffia jellegű elkövetés, tavaly mindössze egy szervezett bűnözői csoport került a rendőrség látókörébe. Ez a társaság kábítószeres bűncselekményeket követett el. Hollandiában szerezték be a drogot, amit Olaszországba és Magyarországra szállítottak. A nyomozás sikerét jelzi, hogy a banda két tagja már előzetes letartóztatásban van. Ebben az ügyben a megyei nyomozók a Hollandiában és Olaszországban elkövetett bűncselekményekkel és gyanúsítottakkal kapcsolatban az Europolon keresztül segítették külföldi kollégáik munkáját.

Nem maffia jellegű, de bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett ügyek azért akadtak a békés Viharsarokban is. Egy monori lakos és társai tavaly júniusban egy telekgerendási telephelyről több mint 28 millió forint értékű növényvédőszert loptak el. Egy másik milliós kárt okozó ügy főszereplője egy hódmezővásárhelyi férfi volt. Bandájával 2008 őszén egy békésszentandrási élelmiszerüzletnél lévő bankautomatát robbantottak fel, s a pusztító erejű robbantás következtében a szétszóródó fémdarabok repeszként szétcsapódva veszélyeztették a környéken lévőket. A tettesek innen 11 millió 439 ezer forintot vittek el, a rongálással pedig 8 millió forintos kárt okoztak.

A nyomozások eredményeségét jelző mutató Békésben, az elmúlt öt évben mindig az országos rangsor legelőkelőbb helyeire emelte megyénk rendőreit. A tavalyi, 61,16 százalékos eredményesség az „ezüstéremhez” volt elegendő. Az emberek biztonságérzetét ugyanakkor a kiemelt bűnesetek, ezek közül is az emberölések, rablások befolyásolják leginkább. A főkapitányi beszámoló szerint tavaly mindössze egy gyilkosság történt nálunk. Ugyancsak beszédes adat, hogy 2005 óta megyénkben minden emberölésben megtalálták a tettest, a rablások felderítettségét tekintve pedig Békés a harmadik a megyék rangsorában.

— Kijelenthetjük, hogy a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság személyi állománya 93 százalékban feltöltött, s március 30-án negyven fiatal kolléga kezdi meg nálunk a munkáját — mondta Gyurosovics tábornok. A főkapitány kiemelte a körzeti megbízottak munkáját is, akiket, szerinte, nyugodtan nevezhetünk a „vidék seriffjeinek”, hiszen feladataik rendkívül összetettek, mindenhez érteniük kell. A rendőri vezető jónak tartja testülete és az önkormányzatok együttműködését, s arra biztatná a településeket, hogy minél több helyen alkalmazzák a térfigyelő kamerákat. Nincs okuk szégyenkezésre a közlekedésrendészetben dolgozóknak sem, hiszen 2009-ben csökkent a balesetek száma, halálos karambolból pedig 30 százalékkal kevesebb történt megyénk útjain, mint az előző évben.

Utoljára 1969-ben volt ennyi végzetes tragédia Békésben, s a forgalom növekedését figyelembe véve, ez számottevő eredménynek számít. Dr. Gyurosovics József végezetül arra emlékeztetett, hogy pénteken éppen öt éve és tíz napja volt, hogy először találkozott a Békés megyei parancsnoki állománnyal. — Az együtt elvégzett munka meghozta az eredményt. Büszke vagyok erre a csapatra — zárta mondandóját a viharsarki rendőrök vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!