Kék hírek, bulvár

2009.11.11. 13:06

Csicskákat mentettek ki a rendőrök Újkígyóson

Hat családnál hét csicskaként tartott embert gyűjtöttek be a rendőrök egy átfogó akció keretében Újkígyóson. Meghallgatásuk után négyen döntöttek úgy, nem akarnak visszamenni tartóikhoz. Elhelyezésükben a helyi önkormányzat nyújtott segítséget.

cs. á.

November ötödikén, kora reggel került sor arra az akcióra, melynek során egy előzetes felmérés alapján ellenőrizték a csicskákat és tartóikat Újkígyóson. A rendőrök videofelvételeket is készítettek.

– A felvett vallomások különbözőek, láncolásról, kényszerítésről nem beszélhetünk. Minden csicskának dolgoznia kellett, cserébe fizetést nem, de ellátást kaptak. Büntetőeljárást indítottunk, de bűncselekmény megalapozott gyanúja nem áll fenn – mondta a szerdai, újkígyósi sajtótájékoztatón a békéscsabai rendőrkapitány.

Dr. Hajdú Antal arról számolt be, hogy a vizsgálat folyamatban van, de a foglalkoztatással kapcsolatos kérdésekben (társadalombiztosítás, egészségbiztosítás, adózás) szabályszegés körvonalazódik. A kapitány elmondta, vissza fognak még térni Újkígyósra, mert tapasztalataik szerint az üresen maradt helyek nem sokáig maradnak azok. 

Az akció eredményességéhez hozzájárult a helyi önkormányzat hozzállása. A csicskaként tartott emberek gyakran azért maradnak tartóiknál, mert nem kínálnak számukra érdemi alternatívát. Turovszki Krisztián, a helyi családsegítő szolgálat munkatársa hangsúlyozta, az egyik nagy, a szociális szférában tevékenykedő civil szervezet munkatársai sgeítségével meg tudták oldani az érintettek elhelyezését. 

Szebellédi Zoltán polgármester úgy értékelt, K. Ferenc kimenekítése után megindult egyfajta közös gondolkodás, megoldáskeresés a térségben.
– Egyfajta összefogás kezd kibontakozni civilek, önkormányzatok, a rendőrség, a szociális szféra képviselői és a különböző hatóságok között e kérdésben. Az önkormányzat legfontosabb szerepe a napokban magtartott akcióban az volt, hogy segítsük az érintettek elhelyezését. E tekintetben sok akadályba ütköztünk, mert a jelenlegi szabályozás nem teremti meg a lehetőségét a problémakör komplex kezelésének. 

Ezzel kapcsolatban dr. Csatlós László úgy fogalmazott, hogy ki kellene dolgozni a jogalkotóknak egy olyan büntetőjogi kategóriát, mely most nem létezik. Az újkígyósi körjegyző úgy vélekedett, a jelenlegi szabályozás szerint egy egyébként akaratgyenge ember véleménynyilvánítására kell alapozni, ha fel akarnak lépni a csicskatartók ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!